Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Leche Merengada: Jednoduchý španělský dezert uděláte jen z mléka a bílků a vynikající je studený i teplý
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Leche merengada  je jedním z nejoblíbenějších španělských nápojů. Podávají ji v mnoha cukrárnách i zmrzlinárnách nebo podnicích zvaných horchaterias, zaměřených na další slavný španělský nápoj horchatu. Leche merengada se popíjí hlavně jako osvěžující letní nápoj, díky skořici se ale báječně hodí i do podzimních dnů.

Tradiční španělský drink

Španělská leche merengada je něco mezi dezertem, zmrzlinou a mléčným shakem. Trochu připomíná u nás oblíbený zmrzlinový sníh. Je stejně tak nadýchaná a osvěžující, nemá však příchuť vanilky, ale voní skořicí a citronem. Leche merengada je jedním z tradičních španělských nápojů, stejně jako již zmiňovaný nápoj z tygřích ořechů horchata. Je oblíbeným drinkem spojeným s andaluským parným létem. V této části Španělska si na něm pochutnávají zřejmě již od 18. století.

Leche merengada může být studená i teplá

Původně se tento nápoj chladil jen ledem a solí, jeho výroba se zdokonalila  s vynálezem ledniček. Dnes je toto „pusinkové“ mléko klasickou letní pochoutkou stejně jako třeba zmrzlina. Kombinace mléka, citronu a skořice je ale tak dokonalá, že si ji jako dezert vychutnáte kdykoliv během roku. A víte, co je na leche merengada nejlepší? Popíjet se dá nejen ve studené variantě, výborná je i teplá.

Nadýchané pudinkové mléko

Jednou z předností nápoje je, že na jeho přípravu potřebujete jen pár ingrediencí – mléko, vajíčka, cukr, skořici a citrony. Právě dvě první ingredienci daly nápoji i jméno. Leche totiž znamená mléko, slovo merengada odkazuje ke sněhovým pusinkám merengue, jež se připravují z vaječných bílků. V překladu ostatně leche merengada znamená mléko podobné pusinkám. Může mít podobu nápoje, někdy ale i zmrzliny. Díky našlehaným bílkům je leche merengada krásně nadýchaná a připomíná sníh.

Nápoj vonící skořicí a citrony

Pochoutka vás dostane sladkou, krémovou chutí, v níž se snoubí svěžest citrusů s hřejivou skořicí. Jde o vynikající lehoučký dezert, kterým dokonale zaženete chuť na sladké, ale nepřecpete se k prasknutí. Množství citronové kůry a skořice můžete upravit podle vašich chutí, někdy se do leche merengada přidává i pár kapek kávy. Jako koření se hodí také kardamomové lusky, hřebíček nebo zázvor. Původně se připravuje z kravského mléka, výborně se ani ale hodí i mléko mandlové, které dezertu dodá příjemnou oříškovou chuť.

Jak připravit originální leche merengada?

Někteří lidé připravují leche merengada v jednodušší verzi bez šlehaných bílků, která je v kombinaci s rostlinným mlékem vhodná i pro vegany. I spojení mléka ohřátého se skořicí a citronovou kůrou je vynikající a takový nápoj si můžete vychutnat klidně i teplý. Pokud byste ale chtěli vyzkoušet originální leche merengada, můžete to zkusit podle následujícího receptu:

Budete potřebovat: 1 litr plnotučného mléka, 6 lžic cukru, 1 tyčinku skořice, 1 citronovou kůru, 4 vaječné bílky, skořicový prášek na ozdobu.

Postup: V hrnci smíchejte mléko s cukrem, skořicovou tyčinkou a citronovou kůrou. Na sporáku vše přiveďte k varu, až se na povrchu vytvoří pěna. Pak sundejte ze sporáku a mléko přeceďte. Nechte je vychladnout nejprve při pokojové teplotě, posléze je přendejte do lednice. Bílky vyšlehejte na tuhý a lesklý sníh. Sníh přendejte do nádoby vhodné k mražení a vložte asi na půl hodiny do mrazáku. Sníh by měl být polozmrazený. Pak jej smíchejte s vychladlým mlékem a nápoj podávejte posypaný skořicí.

Zdroje informací:
Visitsouthernspain.com
Dreamycup.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli