Jak zavařit václavky: S kořením a zeleninou chutnají výtečně a Jednoduchý postup zvládne podle návodu každý
29. 9. 2022 Vaření
Svátek svatého Václava vyhledává řada houbařů právě proto, že probíhá sezona sběru václavek. Jsou výborné na zavařování. Vyzkoušejte jejich přípravu v různých variantách, s kořením, i se zeleninou.
Jak poznat václavky
Václavky jsou houby, které rostou hlavně od září do října (někdy až do listopadu). A právě okolo sv. Václava jejich sezóna vrcholí. Objevují se často ve velkých trsech, na mrtvém nebo oslabeném dřevě především listnatých stromů (dub, habr, buk, ovocné stromy) v lese, ale i v parcích, sadech a stromořadích. Tyto houby mají raději teplejší oblasti. Václavka obecná má nažloutlé plodnice a žlutě lemovaný prsten. Václavku obecnou snadno zaměníte s ostatními druhy václavek, které mají na třeni prsten, především s václavkou smrkovou, václavkou hlízovitou, nebo s václavkou cibulkotřennou, ale ty jsou podobně poživatelné.
Je třeba pamatovat na to, že václavky jsou zasyrova mírně jedovaté. Když je špatně upravíte – nedovaříte, můžete mít velké žaludeční a střevní potíže. Tuto výbornou houbu tedy tepelně upravujte alespoň 30 minut. Pokud si z nich nepřipravíte falešnou držťkovou polévku, určitě si je zavařte ve sladkokyselém nálevu. Když využijete octový nálev, původní natrpklá chuť se změní v příjemně výraznou. Na zavaření se hodí především kloboučky mladých plodnic, které jsou nejlepší.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit václavky na zavařování
Václavky, podobně jako jiné houby, je důležité uvařit co nejdříve, hned v den sběru. Václavky je třeba dobře očistit. Pokud jsou kloboučky velké, pokrájejte je na půlky nebo čtvrtky. Pak je vložte do hrnce s vodou a osolte a okyselte (na 1 l vody 1 lžíci soli a 1 lžičku octa). Vařte je 25-30 minut. Můžete si ale připravit i kořeněnou variantu, kdy k uvedenému základu přidáte lžičku kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 1 velký bobkový list.
Jak připravit nálev
Na nálev na václavky si připravte 1 l vody, 250 ml octu, 1 velký bobkový list, 4 kuličky pepře, 1 koření ks nového koření, 1 menší stroužek česneku, ½ lžíce soli, 100 g cukru, hodí se i lžička hořčičného semínka. Vše svařte dohromady.
Jak na zavaření václavek
Houby sceďte, nechte je odkapat. Pak je naskládejte do skleniček a zalijte horkým lákem. Někdo rád kombinuje václavky s cibulí, případně s kapií, mrkví. Kdo má rád pikantní jídlo, může přidat chilli papričku. Kousky zeleniny je dobré předvařit, třeba spolu s lákem. Sklenice dobře uzavřete a pak je položte do hrnce, vystlaného na dně utěrkou. Do hrnce nalijte vodu, asi do třetiny sklenic a sterilujte alespoň půl hodiny při 80°C. Poté vyjměte, sklenice nechte zcela vychladnout a uchovejte na tmavém a chladném místě.
Náš tip: Přečtěte si, jak správně zavařovat.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.myko.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 17 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí ve sladkokyselém nálevu je výborným polotovarem k přílohovému zelí nebo zelným salátům. Poradíme, jak ho zavařit
Zavařování v myčce nádobí je jednoduché, stačí nechat projít hlavní cyklus. Přesto má některá úskalí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů