Holka u plotny radí: Jak na babiččinu zelňačku s klobásou a smetanou? Chuti pomůže vývar i dostatek kmínu
31. 10. 2022 Vaření
Máte rádi zelí? U nás doma je to jedna z nejoblíbenějších surovin. Zejména teď na podzim je ideální zapojit klasické české kysané zelí do různých receptů. Jedním z nich je zelňačka. Já ji vařím podle babičky Marušky.
Slezská zelňačka
Jedna moje babička pocházela ze Slezska, druhá z jižních Čech. Obě mi předaly své zkušenosti s vařením, ale v dětství jsem přece jen o něco více jídávala jídla slezské kuchyně, protože v tom regionu jsme tehdy žili. Fazolačka, vaječina i zelňačka bývávaly zejména na podzim častou součástí našich jídleníčků. Obě polévky se u nás doma vařívaly hodně husté, z dnešního pohledu asi až moc.
Babička Maruška třeba měla ráda smetanu a tak nejen, že zelňačku zahušťovala zásmažkou z mouky a másla, ale navíc ji ještě vylepšovala smetanou ke šlehání a leckdy i vajíčkem. To už pak bylo opravdu pořádné jídlo, vhodné s kusem chleba i pro havíře, který zrovna vyfáral z dolu.
Moje maminka zase milovala papriku, takže zelňačka u nás doma byla vždycky "červená". Nakonec se podoba zelňačky v naší rodině ustálila na tom, že základem je kromě zelí paprika a klobása (nejlépe Ostravská, ale klidně i maďarská), někdy přidáváme vejce a vždycky talíř zdobíme kopečkem zakysané smetany pro toho, kdo chce. Nesmějí chybět i brambory a výraznou chuť zajišťuje i kmín a pro mnohé netradiční rajský protlak.
Mohlo by vás zajímat
Recept na zelňačku s klobásou
Na Slezskou zelňačku s klobásou budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 4 větší brambory, 1 lžíci mouky, 3 lžíce oleje, mletou papriku, 2 lžíce rajského protlaku, silný masový vývar (500 ml), 2 cibule, sůl, pepř, kmín, bobkový list, 2 stroužky česneku (oloupané a nastrouhané), 1 větší klobásu dle svého výběru, cukr dle chuti a zakysanou smetanu na dokončení.
Jak na to: Všechny brambory oloupeme. Jeden brambor nastrouháme najemno a zbylé tři nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem a uvaříme doměkka.
Zelí pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka. V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme klobásu a opečeme ji. Zasypeme paprikou (asi 1-2 lžíce), velmi krátce orestujeme a hned přidáme rajský protlak. Opět orestujeme a přidáme zelí, vývar (nebo vodu), česnek a koření. Vmícháme nastrouhaný brambor a mouku rozmíchanou v trošce vody. Vše provaříme doměkka a pak přidáme i uvařené brambory s částí vody. Polévku případně dochutíme cukrem nebo solí a poté na talířích doplníme zakysankou a podáváme.
Moje tipy:
- Místo vývaru můžete použít i vodu, ale s vývarem bude mít polévka plnější chuť.
- Rajský protlak zajistí polévce hezčí barvu a trochu plnější chuť, ale zároveň ji udělá trochu kyselejší (dle druhu protlaku). Můžete jej tedy také vynechat, i když nám to s ním chutná.
- Nastrouhaný brambor funguje jako zahuštění polévky. Mouku už přidávat nemusíte, pokud nechcete. S ní je ale polévka malinko krémovější.
- Co se týká vajíčka, tak je to verze pro chlapy nebo pro všechny, kteří chtějí do jídla doplnit bílkoviny. Vajíčko vždy vyklepnu do hrníčku, rozmíchám vidličkou a poté vliju do vroucí polévky v hrnci a nechám provařit.
- Nešetřete kmínem. To je u zelňačky dost důležité koření. Vylepší chuť a taky zajistí lepší stravitelnost jídla.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Holka u plotny radí: Mrkvánky s povidly podle receptu babičky Libušky jsou křehké a lze je péct na více způsobů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06