MasterChef Česko 2022: Pečený tvaroh jako dokonalá slaná snídaně nadchl porotu. Příprava je snadná a zvládne ji každý
23. 11. 2022 Vaření
Neobvyklý slaný tvaroh připravil soutěžící Ondra v zajímavé snídaňové výzvě. V posledním díle soutěže MasterChef Česko totiž dostali soutěžící na první pohled poměrně jednoduchý úkol, u něhož ale bylo nutné zapojit fantazii. Museli připravit nějakou trochu jinou slanou snídani.
Jak se snídá ve světě
Vajíčka na všechny možné způsoby – to je v Čechách nejčastější snídaně. I když jsou vajíčka oblíbená jako ranní pokrm i v dalších zemích světa, jsou i méně obvyklé snídaňové pokrmy. „Třeba v Asii snídají rýži na různé způsoby a ve Vietnamu vám dají polévku pho,“ jak řekl Radek Kašpárek. Soutěžící pak museli připravit inovativní snídaňové jídlo a převrátit tak trochu, slovy Přemka Forejta, koncept snídaní na hlavu.
Soutěžící k tomu přistoupili opravdu originálně. Martin se třeba inspiroval Asií a připravil hovězí vývar s řasou kombu, nakládanými houbami s rybí omáčkou a smaženými rýžovými nudlemi, tedy polévku podobnou miso polévce, která je běžnou snídaní v Japonsku, Betty zase zaujala slanou granolou se semínky, ořechy, sušenými rajčaty a zkramelizovaným česnekem. První na balkon však šel Ondra se svou specialitou slaným tvarohem. Pokud upřednostňujete slané snídaně a toužíte po nějakém zpestření, možná vás tato netradiční zdravá dobrota zaujme.
Mohlo by vás zajímat
Odlehčený tvaroh jako dietní pochoutka
Pečený tvaroh byl před časem na internetu hitem a populární je dosud. Předností tohoto pokrmu je, že v něm není žádná mouka, což ocení ti, kteří se snaží trochu odlehčit jídelníček. Jde vlastně o takový lehký jednoduchý koláč, v němž ovšem chybí těsto. Je tak vhodný třeba také pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou dietu, ale třeba i pro vyznavače low carb (nízkosacharidového) stravování.
Hlavní ingrediencí pokrmu je tvaroh, případně sýr cottage nebo ricotta, pokud chcete pečený tvaroh i v nízkotučné variantě. K němu se přidají jen vajíčka, na zjemnění trocha másla, případně na zahuštění solamyl a pak další ingredience podle toho, jaký pečený tvaroh chcete mít. Původní verze pokrmu byla právě s pečenou ricottou a šlo o ideální možnost, jak tento italský sýr ze syrovátky využít. Pokud se smíchá s vejci a zapeče, sýr se krásně nafoukne jako suflé a vznikne lahodný svěží tvarohový nákyp. Dochutit jej můžete nnasladko i naslano. Sladkou verzi najdete třeba na instagramovém profilu Holka u plotny:
Pečený tvaroh může být i slaný
Ačkoliv je pečený známý spíš ve své sladké variantě, kdy se do něj přidává ovoce, Ondrova specialita byla zajímavá tím, že byla slaná s bylinkami a sušenými rajčaty. Ondra z tvarohu vytvaroval váleček a pekl ho v alobalu při 130 °C asi dvacet minut. Můžete ale směs i rozetřít do pečicí formy a upéct jako normální koláč. Pokud by vás tento svěží snídaňový pokrm zaujal, zkusit ho třeba podle následujícího receptu:
Budete potřebovat: 2 šálky nízkotučného tvarohu, 280g balíček mraženého sekaného špenátu, rozmrazeného a osušeného (použít ale můžete i čerstvý listový špenát, ½ šálku strouhaného parmezánu, 2 velká vejce, prošlehaná, drcený česnek nebo špetka česnekového prášku a sůl a mletý černý pepř podle chuti.
Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte tvaroh, špenát, parmazán a vejce, dokud se dobře nespojí. Dochuťte česnekem či česnekovým práškem, solí a pepřem. Směs nalijte do čtvercové zapékací misky o rozměrech cca 20 x 20 cm a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Pečte v předehřáté troubě, dokud sýr na okrajích nezačne bublat, 20 až 30 minut.
Náš tip: Pečený tvaroh se dá dochutit mnoha způsoby. Do směsi můžete zamíchat třeba i bazalkové pesto nebo třeba přidat mozzarellu. Vynikající je i s olivami a s rozmarýnem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat mátu. Oblíbená bylinka je nepostradatelná na bylinkové zahrádce i v kuchyni
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře