Koreniny a ich použitie
22. 4. 2009 Vaření
Koreniny boli oddávna vzácnosťou a často slúžili ako platidlo. Niektoré boli tak vzácne, že sa vyvažovali zlatom. Dnes si varenie bez korenín nevieme predstaviť. Často ale váhame, ktorú koreninu do ktorého pokrmu použiť tak, aby sa jeho chuť nepotlačila, ale naopak zvýraznila.
korenina | obrázok | použitie |
anýz | prívarky, sladká ryža, puding, slané pečivo, omáčky, likéry | |
badián |
zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry | |
bobkový list | smotanové omáčky, polievky, kyslé jedlá, nakladanie mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny | |
borievky ( jalovec ) | marinády, paštéty, kyslá kapusta, pri príprave diviny a rôznych likérov | |
brusnice ( brusinky ) |
divinové omáčky, džem, víno | |
čierne korenie | ochucovanie pokrmov z mäsa, rýb, vajec, do šalátov, polievok, prívarkov a omáčok | |
čučoriedky ( borůvky ) | divinové omáčky, džem, kompóty, víno | |
fenykel | prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo | |
horčica | nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky | |
kapary |
omáčky, nátierky, divinové mäsové jedlá | |
kardamón | medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi | |
klinčeky ( hřebíčky ) | zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno | |
koriander |
pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, marinády, pri nakladaní kapusty a uhoriek |
|
kurkuma | omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál a nápojov | |
muškátový orech | polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky | |
nové korenie |
nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty | |
paprika | štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky | |
rasca ( kmín ) | polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové jedlá, pečené mäso, klobásové výrobky | |
škorica | zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno | |
vanilka | zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér | |
zázvor | mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ke grilu! Tyhle vychytávky vám zpříjemní letní mlsání
Jak používat celé koření k dochucování jídel? Máme několik jednoduchých možností
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 7 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 9 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový koláč s pudinkem a šlehačkou: Šťavnatý a nadýchaný dezert je třeba pořádně vychladit a krájet horkým nožem
Vyhodnocení a odměnění aktivních uživatelů v prvním pololetí 2024
Zpěvák Ben Cristovao je veganem z přesvědčení. Zvířata žijí v nekřesťanských podmínkách, říká slavný influencer
Komentáře