Mango Sticky Rice: Thajský dezert ze sladké rýže voní kokosovým mlékem a díky jednomu fíglu jej připravíme do 20 minut
2. 2. 2023 Vaření
Máte chuť na nějaký neobvyklý dezert vonící dálkami, který snadno připravíte i z u nás dostupných ingrediencí? Tak přesně taková je Mango Sticky Rice. Tato sladká pochoutka z rýže chutná přímo skvěle, a navíc vás vmžiku, alespoň v chuti a vůni, přenese na pláž s bílým pískem u blankytně modrého moře.
Slavný thajský dezert
Mango Sticky Rice aneb lepkavá rýže s mangem je oblíbený sladký pokrm z Thajska, který se tam podává jako dezert, vynikající je ale i na snídani a klidně ho můžete podávat na večeři, když si budete chtít trochu osladit večer. Na této sladké pochutině si totiž můžete i večer pochutnávat téměř bez výčitek. Navíc jde o poměrně jednoduchý pokrm z rýže, který zvládne uvařit téměř každý.
Mohlo by vás zajímat
Lepkavá rýže je nejlepší s mangem
Sladká lepkavá rýže doplněná žlutými šťavnatými kousky manga a zalitá kokosovým přelivem, jenž ji úžasně zvláční, je velkým lákadlem pro všechny turisty, kteří zamíří do Thajska. Tato dobrota, v Thajsku známá pod názvem Khao Niaw Mamuang, zkrátka zachutná i těm, kteří exotické chutě moc nepreferují. Tento pokrm však miluje každý a mnozí cestovatelé si na něm vybudovali až závislost.
Mango Sticky Rice je populárním thajským pouličním jídlem, které se ovšem podává i v nejluxusnějších restauracích. Na ulicích vám ji ale dají často jen zabalenou v banánovém listu, z něhož se obvykle jí pouze rukama. Doslova šílenství po této dobrotě nastává v dubnu a v květnu, tedy v době, kdy vrcholí sezona žlutého manga, které je sladší a pro tento pokrm vhodnější než to zelené. Prodává se ale po celý rok, ostatně mango koupíte i v českých supermarketech kdykoliv, případně je můžete nahradit kompotovaným. Kromě Thajska je pokrm oblíbený v dalších asijských zemích, např. v Laosu, na Filipínách, ve Vietnamu či v Kambodži.
Základem je lepkavá rýže
Originální pokrm se vyrábí ze speciální lepkavé kulatozrnné rýže nasládlé chuti, kterou už dnes bez problémů seženete v prodejnách s asijskými specialitami. Její anglický název zní sticky rice nebo glutinous sticky rice a po uvaření je tak trochu žvýkavá a lepí se. Existuje také černá lepkavá rýže, z níž se pokrm v Thajsku také často připravuje. Pokud byste ale lepkavou rýži nesehnali, můžete případně použít nějakou kulatozrnnou rýži, která se dá se rozvařit do kašovité konzistence. Struktura jídla sice bude trochu jiná, ale stejně dobrá.
Lepkavá rýže se připravuje tak, že se nejprve namočí do vody na cca 4 hodiny (případně i přes noc) a poté se vaří v páře nebo v rýžovaru. Mezitím se kokosové mléko smíchá se solí a cukrem (v Thajsku se používá palmový) a poté se společně provaří, až mléko trochu zhoustne. Po uvaření rýže se kokosové mléko a rýže rovnoměrně promíchají a nechají se odležet, aby se mléko vstřebalo do rýže. Mango Sticky Rice se podává nejčastěji teplá, často ji navíc zdobí krásně křupavé osmažené malé žluté fazolky mungo. Někdy se ale nahrazují opraženými semínky černého či světlého sezamu a nebo se pokrm podává jen tak.
Rychlá verze Mango Sticky Rice
Pokud vás na pokrmu odrazuje delší příprava kvůli namáčení rýže předem, máme pro vás zjednodušenou verzi, kterou uděláte do 20 minut a nebudete ani potřebovat žádné speciální náčiní, pouze hrnec s poklicí. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 220 g krátkozrnné lepkavé rýže, 1 plechovku plnotučného kokosového mléka, 1 šálek vody, kousek čerstvého zázvoru (lze vynechat), ¼ lžičky soli, 4-5 lžic třtinového nebo kokosového cukru, 2 čerstvá manga (případně můžete použít i jiné tropické ovoce nebo kompot) a 1 lžičku sezamových semínek.
Postup: Rýži nejprve nasypejte do cedníku a propláchněte vodou. Během proplachování zrnka rýže důkladně masírujte mezi prsty alespoň 5 minut, až voda poteče úplně čistá. Toto tření je opravdu důležité, neboť pomáhá změkčit vnější skořápku a rýže pak bude lépe připravena na vaření. Díky tomuto kroku pak můžete vynechat původní metodu s namáčením rýže.
Vodu z rýže sceďte a rýži dejte do hrnce. Pořádně protřepejte plechovku kokosového mléka. Poté odměřte 1 hrnek a přidejte jej k rýži. Dále přidejte 1 šálek vody, čerstvý oloupaný zázvor a ¼ lžičky soli. Dobře promíchejte a přikryjte. Rýži přiveďte k varu a pak vařte při mírné teplotě, dokud se tekutina nevstřebá. Přibližně v polovině vaření rýži promíchejte, aby se nepřichytila na dno. Uvařená rýže by měla být lepivá a křehká na skus. Vyjměte zázvor, přidejte 4 lžíce cukru a promíchejte.
Během vaření rýže připravte kokosovou omáčku. Do malého hrnce nalijte ¾ šálku kokosového mléka a 1 lžíci cukru. Vařte asi 5-7 minut, nebo dokud kokosové mléko nezhoustne a nezredukuje se na polovinu. Oloupejte mango, odřízněte pecku a mango nakrájejte na kousky. Rýži dejte do misky a vyklopte na talíř kopeček. Ozdobte jej mangem a nakonec pokapejte kokosovou omáčkou, případně posypejte sezamovými semínky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Den kokosu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Pad thai: Příběh thajské speciality, kterou zvládne připravit každý. Pro dokonalou chuť je ale klíčová jedna ingredience
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová