Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...
3. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Strava původních obyvatel byla po staletí založena výhradně na tom, co se dalo sklidit v místě. Pak přišli bílí osadníci z Evropy. Když se postupně rozšířili po celé Americe a vytlačili původní americké kmeny, byly stravovací zvyklosti převráceny a zcela narušeny.
Tradice zanikly
Původní obyvatelé si předávali informace včetně stravovacích tradic z generace na generaci prostřednictvím příběhů, historie, legend a mýtů. Starší domorodci učili mladší generace, jak připravit divokou zvěř a ryby. Věděli, které rostliny jsou jedlé a které slouží jako lék.
Rozmanitost pěstovaných a divoce rostoucích potravin, které se konzumovaly před kontaktem s Evropany, byla stejně rozsáhlá a proměnlivá jako regiony, v nichž původní obyvatelé žili.
Mohlo by vás zajímat
Základem byly „tři sestry“
Kukuřice, fazole a dýně, které mnoho kmenů nazývalo „tři sestry“, byly základními pilíři indiánské stravy a byly považovány za posvátný dar Velkého ducha. Jejich kombinace zajišťovala plnohodnotnou výživu.
Různá semena, ořechy a kukuřice se pomocí mlecích kamenů mlely na mouku a připravovaly se z nich mj. chleby, placky nebo kaše. Mnoho domorodých kultur sbíralo kukuřici, fazole, dýně, divoce rostoucí ovoce a zeleninu, byliny a ořechy. Potraviny, které se daly usušit, se skladovaly pro pozdější použití během roku.
Maso nebylo často
Protože v některých oblastech byl nedostatek velké zvěře, maso nebylo moc často. Konzumovalo se především to bizoní. Pokud ho bylo dost, uchovávali ho na horší časy sušením. V oblastech, které byly u moře a řek, se také lovily ryby. Existují důkazy o tom, že starověké indiánské kultury do svého jídelníčku zahrnovaly i kakao.
Evropští osadníci s sebou přinesli své vlastní stravovací zvyklosti, ale i jiná zvířata. S Evropany přišly ovce, kozy, skot, prasata, či koně. Na kolonizovaných územích pěstovali pšenici, ale i broskve, meruňky, švestky, třešně, melouny a hroznové víno.
Španělské ovce například dramaticky změnily způsob života indiánského kmene Navahů. Od doby, kdy si poprvé pořídili ovce, se jejich stáda stala důležitou součástí domorodé kultury a života. Ovce byly znakem bohatství a muži běžně museli darovat ovce rodině budoucí ženy.
Mohlo by vás zajímat
Evropská jídla přinesla nemoci
Na základě federálního zákona o stěhování indiánů z roku 1830 bylo více než 100 000 původních obyvatel Ameriky vysídleno ze svých domovů na východ od řeky Mississippi. Tak se zcela narušil jejich tradiční způsob života a stravování.
Během těchto nucených přesunů byly kmenům distribuovány nové potraviny v podobě vládou vydaných přídělů. Příděly, které se rozdávaly dvakrát měsíčně, původně obsahovaly sádlo, mouku, kávu a cukr a masové konzervy. Tento program distribuce potravin vedl k jedné z nejdramatičtějších změn ve stravování v historii původních obyvatel Ameriky a stojí za zvýšeným výskytem cukrovky u původních obyvatel.
Závislost na nezdravém jídle
Původním záměrem americké vlády bylo dodávat příděly jako přechodné řešení do doby, než si přesídlení indiáni sami vypěstují dostatek potravin. Místo toho se mnoho původních obyvatel stalo na přídělech závislými. Některé kmeny zpočátku upustily od svých tradičních postupů obstarávání potravin, než zjistily, že vládou vydávaných potravin není nikdy dost na to, aby uživily všechny své kmenové příslušníky.
Nová indiánská kuchyně
Indiánské hospodyňky se naučily kreativně kombinovat příděly s tradičními potravinami. Tak vzniklo například indiánské taco, jedno z dnes nejznámějších indiánských jídel. Pšeničná mouka, prášek do pečiva, sádlo a později i tavený sýr, to byly potraviny vydávané rodinám v rezervacích.
Fazole, maso z divoké zvěře, chilli papričky a rajčata, které již v té době mnohé rodiny znaly a v některých případech i pěstovaly, tvořily přirozený doplněk k novým potravinám.
Dnešní indiánská kuchyně kombinuje současné prvky, které mohou zahrnovat kulinářské techniky a chutě, s prvky potravin svých předků. Propojením minulosti a současnosti se snaží nová indiánská kuchyně obnovovat a šířit předkoloniální jídla – a s nimi spojené znalosti původních obyvatel – pro budoucí generace.
Zdroje informací: history. com a longevityprofessor.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Žvýkačka je tu od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma podle našeho receptu