K Velikonocům patří vaječná pomazánka: Zapomeňte na klasiku s majonézou, s tuňákem a čerstvými bylinkami chutná božsky
7. 4. 2023 Vaření
Již za pár dnů budeme řešit, jak si poradit s přehršlí vykoledovaných vajíček vařených natvrdo. Asi nejoblíbenější možností, jak je využít, je vaječná pomazánka. Namazaná na chlebu nebo toastu se na Velikonoční pondělí podává k večeři snad v každé domácnosti. Jak ji vylepšit k dokonalosti?
Co s vykoledovaný vejci?
Pokud máte doma adepty na úspěšné koledníky, kteří spíš než čokoládová vajíčka nebo štamprličku něčeho ostřejšího ocení klasická barevná vejce, nastává vám oblíbené Nerudovské dilema „kam s ním“, respektive s nimi. Vajíčka uvařená natvrdo mají omezenou trvanlivost, v lednici vám sice vydrží až 7 dnů, venku v košíčku se ale mohou začít kazit již po 2-3 dnech. Proto je musíte co nejrychleji zpracovat. Můžete si je rozpůlit a naplnit, podávat je na vlašském salátu přelité majonézou jako ruská vejce nebo je dát do sekané.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá vajíčková pomazánka?
Nejčastěji se z nich ale dělá vajíčková pomazánka nebo salát. Výsledek je podobný jen s tím rozdílem, že do salátu se obvykle navíc přidává nasekaná cibulka a kyselá okurka. Ty se ale často přidávají i do pomazánky společně s dalšími ingrediencemi na vylepšení chuti. Obojí si pak většinou vychutnáváme na chlebu nebo jiném pečivu a obě pochutiny si můžeme připravit v mnoha verzích. Co vše můžeme do pomazánky přidat, aby měla co nejlepší chuť a byla krásně hebká a nadýchaná?
- Základem vajíčkové pomazánky musí být kromě natvrdo vařených vajíček i nějaké pojidlo. Nejčastěji je to majonéza, chcete-li si ale pomazánku trochu odlehčit, můžete použít tvaroh, čerstvý krémový smetanový sýr typu Lučina nebo žervé, sýr cottage, případně i tavený sýr. Na zjemnění a naředění pak lze vmíchat třeba trochu jogurtu nebo zakysané smetany.
- Lahodnější chuť vám zajistí pomazánkové máslo, případně i klasické máslo. To je však třeba našlehat do pěny, v opačném případě by s ním byla pomazánka příliš hutná.
- Místo klasické majonézy je možné použít tu rostlinnou, případně lze majonézu nahradit rozmačkaným tofu nebo avokádem. Zdravým základem pomazánky může být i rozmixovaná vařená cizrna nebo jiné luštěniny.
- Do pomazánky se používají dobře natvrdo vařená vejce. Aby měla pomazánka tu správnou nadýchanou konzistenci, je lepší zvlášť zpracovat žloutek a bílek. Nejprve proto vydlabejte vařené žloutky a utřete je, třeba společně s máslem. Vznikne tak krásně nadýchaná hmota a pomazánka nebude tuhá. Pak přidejte další ingredience a teprve nakonec vmíchejte do směsi nadrobno nakrájené nebo nastrouhané bílky.
- Pomazánku je třeba samozřejmě dochutit. Kromě soli a pepře je ideální hořčice. Milovníci pikantnějších chutí mohou použít dijonskou. Vhodná je i mletá paprika, nejlépe uzená, která pomazánce dodá příjemnou kouřovou příchuť.
- Do pomazánky se pro zvýraznění chuti rovněž často přidává i najemno nasekaná cibulka. Tu můžete vyměnit za jemnější šalotku, pórek nebo svěží jarní cibulku.
- Lehce nakyslou pikantnější chuť dodají pomazánce nadrobno nakrájené kyselé okurky. Místo nich lze použít i nakládanou kapii. Milovníci netradičních chutí oživí pomazánku kapary. Ty lze použít i na ozdobu.
- Pokud by vám v pomazánce chybělo maso, můžete do ní dát nasekanou šunku nebo i na malé kostičky nakrájenou klobásu. Velmi dobře se do ní hodí třeba i tuňák v konzervě nebo ančovičky. Ty právě výborně chutnají právě v kombinaci s kapary. Navíc jsou nositeli chuti umami, takže zajistí i výraznější chuť pomazánky.
- Pomazánku báječně ochutí i čerstvé bylinky. Tradičně se s ní pojí pažitka, výborně se hodí i petrželka nebo třeba medvědí česnek, který má právě sezónu.
- A na co pomazánku namazat? Místo klasické veky můžete vyzkoušet třeba křupavou bagetu nebo kváskový chléb. Obyčejnou pomazánku tak povýšíte na ještě větší delikatesu. Když ji ozdobíte na plátky nakrájenými ředkvičkami nebo lístky rukoly, budete možná litovat, že jste vajíček nevykoledovali ještě víc.
Náš tip: Vynikající vaječnou pomazánku s máslem a kyselými okurkami si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Jak dlouho vydrží vejce natvrdo v lednici i mimo ni? Poradíme, jak nejlépe vajíčka skladovat
Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Nádivka místo kaviáru? Kilo kopřiv v českých supermarketech stojí skoro 700 Kč a předčí tak i drahé papriky
5 potravin s chutí umami: Ančovičky vylepší guláš, parmazán polévku a sójovka marinádu na maso
Co s vykoledovanými vejci? Ďábelská vejce nebo vajíčkové sendviče si zamilujete!