Nejlepší způsoby, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou, ale nespadnou a ani se nespálí
28. 4. 2023 Vaření
Čarodějnice jsou tu co nevidět a s nimi se všude rozzáří ohně, na kterých se budou pálit nejen čarodějnice, ale i opékat buřtíky. Pokud si na nich chcete opravdu pochutnat a mít je pěkně opečené a uvnitř šťavnaté, je třeba nejen vybrat kvalitní uzeninu, ale také ji správně nařezat.
Buřty k „čarodkám" patří
Opékání špekáčků u táboráku je oblíbenou prázdninovou kratochvílí, neobejde se bez něj ale ani tradiční dubnová akce, která se koná 30. dubna – pálení čarodějnic. Ohně se zapalovaly na čarodějnice již od dávných dob, symbolizovaly totiž odchod zimy a měly odhánět zlé síly. Na mnoha místech se často staví velké hranice, na nichž se pálí figuríny čarodějnic, jindy se spokojí s malými ohýnky, na nichž se rovnou pečou špekáčky. Posezení u ohně má již samo o sobě kouzlo, pokud si ale vyberete kvalitní uzeninu, máte zajištěný i kulinární požitek.
Mohlo by vás zajímat
Poznáte kvalitní špekáček?
Na ohni se dá opéct mnoho uzenin, nejvhodnější jsou však k tomuto účelu špekáčky, lidově nazývané také buřty. Mnozí lidé sice tyto názvy zaměňují, je však mezi nimi rozdíl. Pod názvem buřt či vuřt se totiž mohou ukrývat uzeniny pochybné kvality. Naopak špekáčky jsou kvalitní české uzenářské výrobky, z nichž některé jsou i nositeli ochranné známky a loga EU jako zaručená tradiční specialita. Právě na ně jsou kladena přísná kritéria, takže by se měly co nejvíce přibližovat původní receptuře z dob první republiky.
Tehdy totiž špekáčky obsahovaly 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže, a 30 % na kostičky nakrájeného špeku. Na ty ostatní se ale vztahuje špekáčková vyhláška, která zaručuje, že pravé špekáčky obsahují alespoň 40 % masa (hovězího, vepřového nebo telecího) hrubší konzistence, v němž jsou rozptýleny malé kousky vepřové slaniny neboli špeku. Podíl tuku nesmí být vyšší než 45 %.
Jak nejlépe nařezat špekáčky?
Koupě kvalitního špekáčku má smysl. Jen takové se totiž správně opečou pěkně dokřupava, zůstanou šťavnaté a nespálí se a nevysuší. Správné propečení navíc zajistí naříznutí špekáčku. A jak tedy můžete špekáčky naříznout? Je hned několik způsobů.
- Nejčastěji se špekáčky nařezávají do kříže z každé strany. Řez však nesmí být velký, aby vám pak uzenina nespadla do ohně, ideální je to proto do jedné třetiny délky z každé strany. Pokud by vám to přišlo málo, můžete přidat ještě malé krátké zářezy po stranách.
- Další možností je nařezat špekáčky tzv. na ježka. Ten vám zajistí hodně vypečených růžků, které mají všichni nejvíc v oblibě. Tento způsob spočívá v tom, že po celém obvodu špekáčku vytvoříte nožem mřížku. Řezy však nesmějí být hluboké, aby se špekáček nerozpadl. Po upečení se špekáček krásně naježí.
- Efektně vypadá i nařezání do spirály. Špekáček začněte nařezávat na jednom konci, přičemž veďte kolem celého buřtu jedním tahem řez ve tvaru spirály až na druhý konec.
- Způsob zvaný chobotnice nadchne hlavně děti. Jedna strana špekáčku se nechá neporušená, ta bude představovat hlavu chobotnice. Můžete ji zvýraznit po celém obvodu malými krátkými zářezy. Pak zbytek špekáčku nařezejte z druhé strany do kříže, jen veďte zářezy až do poloviny, aby se rozříznuté části krásně rozevřely a připomínaly chapadla.
- Známý řezník František Kšána doporučuje špekáček nařezat na hranolky. Postupuje se tak, že se špekáček nařezává podélně po celé délce uzeniny. Začne se na špičce špekáčku, řez se ale vede po obvodu dál až k druhému konci. Řezy se provedou čtyři ze všech stran, takže je špekáček nařezán vlastně na čtvrtiny. Výhodou tohoto způsobu je, že se špekáček, jak říká řezník František: „Lépe a rovnoměrněji opéká, hezky se propeče uvnitř, přitom má krásné nožičky.“ Jak? Na to se můžete podívat v následujícím videu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně opékat špekáčky na ohni? Poradíme, jak špekáčky nařezat, propéct a nespálit
Jak upéct nejlepší žemlovku, která chutná jako od babičky. Jednoduché, levné a rychlé jídlo z jednoho pekáče
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Jak na dokonalý buřtguláš? Chuť vylepší vývar nebo trocha rajského protlaku, záleží ale i na správném množství cibule
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů