Barevný salát z pekingského zelí: Hotový je za pár minut, základem jsou čerstvé ingredience a na talíři ho osvěží neobvyklé ozdoby
8. 5. 2023 Vaření
Na jaře míváme větší chuť na saláty. Možná proto, že v tuto dobu víc lákají i svěží barvou čerstvé zeleniny a bylinek. Salát z pekingského zelí potěší všechny milovníky lehkých obědů a večeří
Co je pekingské zelí
Pekingské zelí je u nás je také známé jako čínské a jde o podlouhlou hlávku zelí. Názvem se dá zaměnit se skutečným čínským zelím, které má podobný tvar. To ale netvoří pevné hlávky a má sytě zelenou barvu. U nás se téměř neprodává.
Pekingské zelí se někdy používá do smažených čínských jídel a do polévek (spodní bílé části nakrájené na drobné nudličky). Většinou z něj ale připravujeme různé saláty.
Mohlo by vás zajímat
Kdy je nejlepší salát z pekingského zelí
Na salátu z pekingského zelí si můžeme pochutnávat téměř po celý rok, ale na jaře, kdy máme některé suroviny vypěstované třeba i doma nebo ve skleníku, máme z jeho svěžesti, barevnosti a chuti mnohem větší radost.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na salát z pekingského zelí
Mohlo by vás zajímat
Základem tohoto salátu je samozřejmě pekingské zelí, které můžeme využít celé kromě hořkých konců v hlavičce. Díky světle zelené barvě se krásně kombinuje s dalšími barevnými potravinami. Báječně ladí s mrkví nakrájenou na tenké proužky, i když ta je ale ideální spíše na podzim a v zimě.
Teď na jaře se skvěle hodí ingredience, které právě rostou, jako jsou červené ředkvičky a ostře zelená jarní cibulka. Přidat můžeme také salátovou okurku a voňavá červená rajčata. Variantou mohou být i tenké proužky barevné papriky (červená, oranžová). Na nálev využijeme olej, ocet, vodu, na dochucení třeba hořčici (dijonská dodá větší aroma), jindy zase prolisované stroužky česneku. Potřebovat budeme i pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak dotvořit jarní salát z pekingského zelí
Protože už na louce roste spousta jedlých rostlin, můžeme je přidat k salátu. Spoustu radosti udělají jedlé květy. Ať už to jsou obyčejné sedmikrásky, ale i nádherně žluté pampelišky. Mísu se salátem krásně projasní. Nádherné jsou ale i fialky, případně měsíček.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak se dělá barevný salát z pekingského zelí
Na salát budete potřebovat: ½ hlávky pekingského zelí, ½ svazku jarní cibulky, 1 svazek ředkviček, ½ salátové okurky a 2 rajčata. Na nálev si přichystejte: 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce vody, 1 lžíci hořčice (plnotučné nebo dijonské), mletý bílý pepř a sůl. A z procházky si přineste si sedmikrásky nebo pampelišky.
Jak na to? Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte je na tenká kolečka. Cibulku nakrájejte na proužky, okurku omyjte, nakrájejte na kolečka, a pak na čtvrtky. Rajče nakrájejte na střední kostičky. Vše dejte do mísy.
Do větší sklenice si připravte všechny ingredience na nálev. Dobře je rozšlehejte a s nálevem zalijte zeleninu. Promíchejte a dejte do ledničky vychladit. Nakonec salát dozdobte jedlými květy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Na procházce Pekingem ochutnáte nudle i černá vejce
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Nejchutnější salátové dresinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06