Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny
14. 6. 2023 Vaření
Máte chuť na poctivé koláčky z droždí, ale nechcete se zdržovat kynutím? Máme řešení. Mini koláčky z nekynutého těsta chutnají skoro stejně, není s nimi ale tolik práce. Udělají radost nečekané návštěvě, při oslavě i na pikniku.
Který dezert připravit rychle na poslední chvíli
Když máte jen necelé dvě hodiny na přípravu chutného moučníku, který luxusně vypadá i chutná, vyzkoušejte křehké koláčky. Koláčky většinou chystáme z kynutého těsta, což je časově velmi náročné. Skvělou možností je připravit koláčky z droždí, ale zároveň ušetřit spoustu času dalším postupem.
Když koláčky připravíme v mini variantě, získáme skvělý dezert "na dvě kousnutí", což je velmi praktické a ideální jako rychlé pohoštění, ale i na piknik.
Mohlo by vás zajímat
Jak na koláčky bez kynutí
Koláčky u nás tradičně pečeme v různých obměnách. Většinou si hrajeme spíše s náplní. Své varianty má ale i těsto. A protože dobré těsto je základem, dáme si na něm záležet. Využijeme droždí na kvásek. Založíme ho tak, jak jsme zvyklí, tedy z teplého mléka, cukru, rozdrobeného droždí a trošky mouky. Pak už ale pokračujeme bez kynutí a jen zpracujeme těsto z hladké mouky, cukru, trošky soli a žloutků. Za potřebí bude také tuk. Obvykle se používá máslo, ale někdy se připravují koláčky i se sádlem. Výborné je zkombinovat oba druhy tuku. Dalšími voňavými ingrediencemi jsou rum a citronová kůra.
Těsto pak nenecháváme kynout, ale dáme ho na půl hodiny odležet do lednice.
Čím naplnit koláčky
Mezi nejoblíbenější náplně koláčků patří tvarohová, maková, povidlová a ořechová náplň. Každá z náplní potřebuje drobnou vychytávku. V případě makové jsou to třeba povidla na oslazení, na vůni rum, skořice a vanilka. U povidlové náplně se zase pro vůni může přidat rum, skořice i badyán. Do tvarohové náplně mohou přijít rozinky, ovoní ji rum a vanilka. Ořechovou náplň můžeme vyšperkovat opraženými namletými ořechy s medem a rumem.
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat drobenku
Každý koláček okrášlí drobenka, kterou obvykle připravíme ze 2 dílů mouky, 1 dílu cukru a 1 dílu tuku. Můžeme do ní přidat ale třeba i trochu oříšků, případně skořice.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak na rychlé nekynuté minikoláčky
Upečte si krásně křehké a měkoučké mini koláčky, které vydrží až tři dny. Na těsto si připravte: 30 g čerstvého droždí, 1,5 lžíce cukru, 5 lžic mléka, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 130 g másla, 60 g sádla, 1 lžičku rumu, citronovou kůru a 1 špetku soli. Na makovou náplň budete potřebovat: mák, cukr, horké mléko, skořici, citronovou kůru. Na tvarohovou náplň se bude hodit: tvaroh, žloutek, cukr, citronová kůra a sníh z 1 bílku. Na povidlovou náplň potřebujete: povidla, cukr, skořici, strouhaný perník a rum. Na drobenku potřebujete: 120 g polohrubě mouky, 100 g másla a 100 g cukru moučky. 1 vejce na potření.
Jak na to? Mléko ohřejte a nalijte ho do vyšší misky. Nasypte do ní cukr a rozmíchejte ho. Droždí rozdrobte do mléka a mírně posypejte trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Připravte si vál, nasypte na něj mouku, přidejte sůl a žloutky, bílky nechte na jiné využití. Na mouku nastrouhejte tuk, přidejte cukr, nastrouhejte citronovou kůru a nakonec dejte lžičku rumu. Zalijte vše kváskem a vypracujte do hladkého a nelepivého těsta. Těsto zabalte a dejte odpočinout na půl hodiny do lednice.
V miskách si připravte náplně tak, že vždy smícháte příslušné suroviny. Do další misky také přichystejte drobenku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice, znovu propracujte a rozdělte napůl. Z každé poloviny udělejte váleček a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku vyválejte kuličku zhruba 3-4 cm. Do každé kuličky udělejte důlek (to jde například spodní částí malé skleničky).
Vejce na pomazání rozšlehejte v hrníčku. Do důlku dejte zvolenou náplň, okraje pomažte vejcem a koláček posypte drobenkou. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj koláčky a plech ihned vložte do vyhřáté trouby a pečte do růžova.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé pohoštění na poslední chvíli: Nečekanou návštěvu oslní plněné bulky
Otestovali jsme jídlo v letadle Smartwings: Boloňské těstoviny za 125 Kč příjemně překvapily, šokovala cena za dětské menu
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajčatový chleba
Přidáno před 10 hodinami
Lilek tří barev
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 15 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno před 23 hodinami
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno 6. 6. 2024 15:31
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno 6. 6. 2024 15:18
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Retro kokosové řezy podle babičky Helenky jsou šťavnaté díky piškotovo-ovocné náplni a krásně voní
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou