Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
16. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Film Císařův pekař a pekařův císař ho představuje jako bláznivého vladaře, který nutil alchymisty vyrábět zlato. Císař Rudolf II. byl sice kapku svérázný vladař, ale také podporovatel kultury a milovník dobrého jídla.
V podzámčí kaše a kozy
Rufolfinská doba je známá jako období především kulturního rozkvětu českých zemí. Císař Rudolf II., který si za své sídlo zvolil Prahu, byl známý požitkář a rád si dopřával i dobré jídlo. A co bylo tehdy na jídelníčku?
Určitě byl rozdíl mezi tím, co se jedlo na zámku a v podzámčí. Pro obyčejné poddané jeho veličenstva, tedy pro drobné řemeslníky a zemědělce byly základem jídelníčku především kaše, a to většinou z hrachu nebo fazolí a ovesné. Maso se jedlo jen jednou týdně. Nejčastěji to bylo maso z kozy.
Mohlo by vás zajímat
Hospodářská zvířata musela dlouho sloužit
Pokud rolník na venkově choval hospodářská zvířata, krávy a kozy byly zdrojem mléka, z ovcí se stříhala vlna a slepice byly na vajíčka. Zvířata se porazila až tehdy, když byla stará a přestala sloužit.
Maso z nich tedy bylo většinou tuhé. Ze slepic, které už nesnesly vajíčka, se vařily vydatné a silné polévky, maso se pak využívalo v omáčkách. Slepice na paprice to ale nebyla (paprika se k nám dostala až později), oblíbené byly sladké omáčky – jablečné, ze švestek, s medem apod.
Sekané telecí známkou luxusu
V sídlech bohaté šlechty a na dvoře císaře Rudolfa II. se na jídle nešetřilo. Servírovalo se jen to nejlepší a na stůl postupně přicházelo několik chodů. Vařilo se z místních a sezónních zdrojů.
Začínalo se většinou polévkou, kromě masových vývarů se podávaly i ty zeleninové. Pak následovalo několik chodů z masa. Maso, to byla velice často zvěřina, které se lovila v panských lesích, a to včetně tzv. pernaté – divoké husy a kachny, tetřevi a tetřívci, ale také bažanti či koroptve.
Známkou luxusu bylo sekané hovězí nebo telecí maso. To mimo jiné i proto, že vykostit, zpracovat a jemně nasekat takové zvíře bez kuchyňských přístrojů bylo dost pracné a trvalo to dlouho.
Maso bez přílohy
Běžně se také konzumovali bobři či medvědi, ale i veverky. A jak se připravovalo maso? Často se peklo na roštu, kuchaři ho také podlévali vínem nebo octem či pivem a dusili. Přidávala se i cibule, ale nesmažila tak, jak jsme dnes zvyklí, pouze se vařila ve šťávě z masa. Maso se podávalo s různými omáčkami. Kromě těch sladkých to byla i pouze chlebem jednoduše zahuštěná šťáva z masa.
K masu už nebyla žádná příloha, maximálně chleba. Připomeňme, že některé dnes známé a běžné potraviny teprve byly „na cestě“, proto brambory nebo snad dokonce rýži nenajdeme ani na panském jídelníčku. Jedlo se rukama (jídlo se bralo do tří prstů) a lžící.
Palačinky ze štičích jiker
Pátek byl den půstu, který se přísně dodržoval i na císařském dvoře. Nesmělo se jíst maso, vejce, sádlo ani máslo. Na jídelníčku byly ryby, většinou štiky, kapr byl pro chudší.
Mezi postní jídla se překvapivě řadili i vodní práci, raci, hlemýždi, želvy či bobři. Na stole býval také úhoř, dochoval se recept na dva úhoře z jednoho. Kuchaři úhoře opatrně zbavili kůže. Tu naplnili směsí masa z jiných ryb, především z kapra, a pekli tak najednou „dvě“ ryby – jednu bez kůže, druhou s kůží.
V době půstu se také připravovaly palačinky ze štičích jiker, které se zdobily sladkou marmeládou, většinou z hrušek.
A když jsme u sladkého, třtinový cukr se dovážel a byl drahý. Na dvoře Rudolfa II. se ovšem kaše cukrem sladily a cukrem se také „kořenilo“ maso a ryby.
Zdroje informací:
dvojka.rozhlas.cz: Jak jedli páni i kmáni a co jim chutnalo
archiv.hn.cz: O jídle a vaření v době rudolfínské
Pavel Juřík: Encyklopedie šlechtických rodů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
Na jaké pánvi smažit bramboráky? Správná volba je důležitější, než by se mohlo zdát
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se jedlo v době renesance? V podzámčí kaše, na zámku pečení tetřevi i veverky, sladké dobroty a „jelen z vola“