Chorvatsko není předražené, je to mýtus, říká Češka, která je tam jako doma. Hledejte místní „hotovky“ a jděte dál od moře, radí
18. 8. 2023 Ostatní
Dovolená v Chorvatsku se podle některých médií měla stát pro našince téměř nedostupnou. Nejen kvůli zdraženému ubytování, ale především z důvodu neúnosného růstu cen v restauracích a obchodech. Jak ovšem říká Dagmar Brokešová–Udovičić, jde o uměle vytvořenou senzaci.
Drama se nekoná
Přestože Češka, vdaná za Chorvata, nežije v jeho rodné zemi trvale, tráví zde spoustu času. Proto má velký přehled o tom, jak to z cenami potravin a jídel v gastronomických zařízeních skutečně vypadá. Jako správkyně facebookové skupiny Chorvatsko v srdci, která má téměř 38 000 členů, je přesvědčena, že se žádné obří zdražování neodehrálo.
Dagmar ovšem uznává, že Chorvatsko už dávno nepatří k nejlevnější možné variantě pobytu u moře. „Pokud budeme chtít pouze na pár dnů ,,vypadnout" není problém si zaplatit pobyt kdekoliv jinde. Chorvatsko není povinnou destinací. A už dávno není pro každého,“ říká. Přesto si myslí, že tato země nabízí turistům vše podstatné a jde o dokonalé místo na dovolenou.
Mohlo by vás zajímat
Mimo sezonu je levněji
„Můžu s čistým svědomím vyvrátit všechny mýty o tom, že je pro české turisty pobyt v Chorvatsku nedosažitelný,“ řekla paní Dagmar pro Toprecepty.cz. „Právě naopak. Lidé se tam vracejí celoročně. Ochutnávat místní speciality, nasát mořský vzduch a užít si historii bez davů. Je fajn vědět, že mimo sezónu jsou vstupy do muzeí, lístky na trajekty, ceny v restauracích a samozřejmě i ceny v obchodech o něco nižší,“ dodává.
Mýty a fámy
Podle jejího názoru nejde brát v potaz ani články z chorvatských novin, na něž se odkazují některá česká média, protože ty většinou informují o drahotě pro zdejší obyvatele. „Těžký život tu je především pro místní. Jejich průměrná mzda, nebo důchod se ani v nejmenším nedají srovnat s tím českým. Česká média bohužel někdy čerpají i z nepodložených informací z některých skupin na sociálních sítích,“ vysvětluje znalkyně místních poměrů.
U moře je dráž
Přesto uznává, že se někde ceny mohou vyšplhat do závratných částek. „Jako kdekoliv jinde na světě se samozřejmě ceny v restauracích a ubytovacích zařízení liší. Když to velmi zjednoduším, tak čím blíže k moři, tím samozřejmě dráž. Na velikosti města si myslím nezáleží,“ říká pro Toprecepty.cz Dagmar Brokešová–Udovičić.
„Tak, jako existují například vysokohorské chaty, kde je veliký problém se zásobováním, tak existují místa v Chorvatsku, kde také není lehké podnikat. Proto jsou ceny samozřejmě vyšší na ostrovech, nebo na majácích, kde často není ani pitná voda, a nebo ve starobylých částech měst, kde restaurace zásobují složitě malá elektrická vozítka,“ popisuje.
Kvalitní hotovky za pár korun
Kvalitní a levnější pokrmy se dají podle Dagmar najít snadno. „Je tu fajn možnost si dát skvělé hotovky. Jde většinou o prodej v obchodních řetězcích. Není však těžké natrefit i na „bufet“, kde si můžete pochutnat na místních specialitách, jako jsou pečené papriky, pašticada, v zimních měsících bakalar, ale i pečené olihně, nebo chobotnicový salát,“ říká Češka, žijící dlouhou dobu ve Splitu s tím, že ceny jsou o poznání nižší než v restauracích, ale na kvalitě se to nijak neodráží.
Jak vypadají chorvatské „hotovky“ se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s pomazánkovým máslem: Tato netradiční ingredience zajistí fantastickou krémovou konzistenci a báječně jemnou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z Chorvatska: Komikša pogača je koláč plný šťavnaté cibule a rajčat, výtečnou chuť doplňují také slané sardelky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 8 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 14 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 15 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 16 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
Chorvatsko není předražené, je to mýtus, říká Češka, která je tam jako doma. Hledejte místní „hotovky“ a jděte dál od moře, radí
Josef Maršálek radí, jak na chorvatský dezert čupavce. Kostky z medového těsta s čokoládovou polevou si zamiluje každý