Sezona v září: Čas vinobraní a burčáku si můžeme zpestřit vařením povidel ze švestek, jablek nebo hrušek
1. 9. 2023 Vaření
Prázdniny sice skončily, s létem se ale loučit úplně nemusíme. Vždyť nějaké slunečné a stále letní dny nás ještě čekají a navíc na stromech stále dozrává mnoho druhů ovoce. Těšit se ovšem můžeme i ze zeleninové úrody ze zahrádky. Co vše si pro nás září chystá?
Září - čas burčáku a vinobraní
Září je prvním z podzimních měsíců, což je i jeden z důvodů, proč je milovníci léta příliš v lásce nemají. I když se s krásnými a teplými dny musíme pomalu loučit, ke smutku není důvod a o září by se mohlo mluvit možná jako o jednom z nejveselejších měsíců v roce.
Již naši předkové v u dobu pořádali spoustu veselic, bálu a posvícení na oslavu sklizené úrody, během nichž se pekly posvícenské koláče a další dobroty a poměrně hojně se hodovalo. Září však patří hlavně milovníkům vína. Jeho sklizeň vrcholí a nastává čas vinobraní, během něhož víno i burčák doslova tečou proudem. Právě září je ideální čas vychutnat si nejen tyto nápoje, ale třeba i víno využít do jídla.
Mohlo by vás zajímat
Zářijové plodiny využijete nejen do pečení
Ani sadařům a zahrádkářům v září práce nekončí. Během tohoto měsíce se totiž sklízí ještě mnoho druhů ovoce a zeleniny. Co vše si můžete užívat?
- Jablka – v září dozrávají podzimní a také raně zimní odrůdy jablek, např. Spartan, Šampion, Melodie. Využít je můžete nejen do štrúdlu, ale ta kvalitní a zdravá si určitě uskladněte i na zimu.
- Švestky – jsou asi nejčastější peckovinou, kterou si spojujeme s podzimem. Právě teď rovněž dozrává spousta odrůd, ty přezrále je nejlepší zpracovat do marmelád a povidel.
- Hrušky – pomalu začínají dozrávat i některé odrůdy hrušek, z těch českých jde třeba o Lauru nebo Elektru. Vynikající jsou syrové i v koláčích.
- Sbírat můžete drobné kuličky doslova nabité vitaminy, jako jsou bezinky, jeřabiny, arónie nebo rakytník. A o s nimi? Nejlepší je je zpracovat do šťáv a džemů.
- Rajčata a papriky – i ta se stále červenají na keřících. Chcete-li mít domácí kečup, je ten nejvyšší čas se pustit do jeho přípravy. Sklízet lze i pozdní papriky, je však třeba je ochránit před případnými ranními mrazíky.
- Tykve – užívat si můžete posledních cuket, pomalu se ale již objevují oranžové dýně. Těch si ale ještě užijeme dostatečně během dalších podzimních měsíců.
- Melouny – pokud je pěstujete na zahradě, je ideální čas sklidit je a užít si jejich sladkou a šťavnatou chuť.
- Ořechy – v průběhu září je možné sklízet již některé druhy lískových ořechů, na přelomu září a října nastává čas i na ty vlašské.
Do lesa na houby
V průběhu září vrcholí houbařská sezona. Právě tento měsíc je houbaření zasvěcený a přímo vyzývá k tomu nazout si za kuropění holínky a vyrazit za ranních mlh do lesů. Pokud patříte k úspěšným hledačům, můžete si užívat smaženice, houbové omáčky nebo třeba bramboračky. A hlavně si nezapomeňte houby nasušit, zamrazit nebo zavařit na zimu.
Náš tip: Vynikající houbovou smaženici zvládnete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Vinař Michal Závada: Letošní burčák je kvalitní, litr pořídíte už od 80 korun a hlava vás z něj bolet nebude, když dodržíte jednu zásadu