Jiří z Poděbrad trpěl obezitou a v době jeho vlády se servírovali pečení psi zašití do břicha selat a plnění králíkem
22. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Byl jediným českým králem, který byl zvolený šlechtou. Období druhé poloviny 15. století, kdy Jiří z Poděbrad seděl na trůně, bylo složité a panovník musel udržovat klid v zemi rozvrácené husitskými válkami. Často se o něm říkalo, že vládl od stolu, protože rád jedl.
Jiří z Poděbrad rád dobře jedl a pil
Jiří z Poděbrad byl údajně nejobéznějším českým panovníkem. První muž českého království, který proslul víc jako diplomat než bojovník, se nikdy netajil svou láskou k dobrému jídlu a pití.
Možná i proto se nedožil vysokého věku, zemřel pouhý měsíc před jednapadesátými narozeninami. Svou daň si zřejmě vybral jeho celkový špatný životní styl a nedostatek pohybu. Údajně také už od mládí trpěl poruchou metabolismu.
Mohlo by vás zajímat
Masem se nešetřilo
V druhé polovině 15. století byla ovšem nadváha problémem vyšších vrstev společnosti, protože byly v oblibě velké hostiny se spoustou jídla a pití. Odhaduje se, že průměrná roční spotřeba masa na jednoho člověka dosahovala 100 kg. Když si ale uvědomíme, že většina lidí si tolik masa dovolit nemohla, je jasné, že na hradech a tvrzích se masem nešetřilo.
Nejinak tomu bylo i na dvoře krále Jiřího z Poděbrad. Ten sídlil na Starém Městě pražském v Královském dvoře, který stál na místě dnešního Obecního domu. A co se běžně připravovalo k jídlu?
Vepřové, hovězí a drůbeží maso bylo k dispozici stále. Symbolem bohatství byla zvěřina, proto nesměla chybět, často se servírovali i bažanti a pávi, někdy veverky a lišky. Do módy postupně přicházela telata a jehňata.
Mohlo by vás zajímat
Pečený pes v břiše selete
Velice populární bylo podávat tzv. vrstvené pečínky, některé z nich bychom asi dnes nepozřeli. Vždyť nebylo výjimkou do břicha selete zašít psa, který byl naplněný pro změnu králíkem, a pak vše pomalu péct na rožni.
Maso se dochucovalo kořením, a to i drahým exotickým, které si panstvo nechalo dovážet. Jako příloha se přikusoval chléb a jedla se sezónní zelenina. Velkou lahůdkou byly i uzené sýry nebo paví jatýrka.
Mohlo by vás zajímat
Vládl od jídelního stolu
Jídlo se zapíjelo vínem a pivem, oba alkoholické nápoje doslova tekly proudem a případná opilost se nijak neřešila.
Není divu, že Jiří z Poděbrad měl se na konci života zdravotní problémy se žlučníkem a špatně mu fungovaly i ledviny. Téměř se nemohl hýbat, sluhové ho museli přenášet z místa na místo a do kočáru. Do poslední chvíle však úřadoval – zřejmě od jídelního stolu.
Náš tip: Telecí medailonky s kaparovou omáčkou podle našeho videoreceptu by rozhodně ocenil i mlsný královský jazýček Jiřího z Poděbrad.
Zdroje informací:
eurozpravy.cz: Co se vařilo a jedlo na středověkých hradech? Tehdejší menu vás zřejmě překvapí
dotyk.cz: Nejpodivnější král na českém trůně: Jiřík z Poděbrad byl tak tlustý, že nechodil
hrady.cz: Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 16 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 17 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17