Plněné papriky v rajské omáčce: Typickou sladkokyselou chuť zajistí cukr a citronová šťáva, vůni kombinace koření
18. 10. 2023 Vaření
Plněné papriky v rajské omáčce jsou klasikou závodních i školních jídelen, ale i výborným způsobem, jak zužitkovat papriky a rajčata. Stačí dobře ochutit mleté maso a přichystat lahodnou omáčku.
Oblíbený recept z paprik
Plněné papriky určitě patří mezi oblíbená jídla, ale možná jste si na ně zatím netroufli. Kombinace jemné rajské omáčky ve spojení s plněnými paprikami je velmi lahodná a chuťově zajímavá. K tomuto jídlu se většinou podává houskový knedlík. Můžete ale přichystat i kopečky rýže.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do plněných paprik
Základem plněných paprik bývá mleté maso, většinou vepřové (může být ale i vepřové a hovězí půl na půl). Hodí se třeba plecko. K tomu se přidává cibule, vejce, vařená rýže, na ochucení pepř a sůl.
Většinou se používají bílé papriky, ale můžeme sáhnout i po barevných paprikách. Pokud budou mít papriky hodně silou stěnu, nemusí jim stačit na změknutí půlhodina vaření. Pak se nabízí upečení v troubě. Stačí nastavit troubu na 180 °C, pekáč přikrýt pokličkou nebo alobalem. Papriky jsou upečené zhruba za 50 minut.
Jak ochutit rajskou omáčku
Rajská omáčka patří k pokladům české kuchyně. Existuje několik variant. Většinou se do ní dává rajský protlak nebo loupaná rajčata, hovězí vývar, mrkev, cibule, bobkový list, sůl a pepř. Z bylinek a koření se dá využít i tymián, bazalka, skořice, hřebíček, nové koření i kuličky pepře. Přikápnout můžeme i trošku červeného vína, případně citronovou šťávu (nebo ocet). Někdo do rajské omáčky přidává perník.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit plněné papriky v rajské omáčce
Na plněné papriky si připravte: 4 větší bílé papriky (příp. 6 menších). Na rajskou omáčku: 190 g rajského protlaku, 500 ml hovězího vývaru, 2 lžíce másla, 50 g slaniny (nakrájené na kostičky), 1 větší mrkev, 1 větší cibuli, 2 bobkové listy, sůl, pepř, cca 1 lžíci cukru (podle chuti), 2 stroužky česneku, lžičku tymiánu, trochu citronové šťávy, asi 100 ml červeného vína (lze vynechat) a 2 lžíce hladké mouky. Na náplň: 1 lžíce másla, 1 cibule, 400 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř a 100 g vařené rýže.
Jak na to? Uvařte rýži (do náplně). Na rajskou omáčku nejprve oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte ji na menší kostky. Do hrnce dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte česnek, cibulku, mrkev a slaninu pokrájenou na kostičky. Vše poprašte moukou. Přidejte pepř, tymián, sůl, rajský protlak a vývar. Směs zamíchejte a nechte vařit asi půl hodiny. Pak přilijte víno, kápněte citronovou šťávu dle chuti a hotovou omáčku přeceďte.
Zatímco se omáčka vaří, můžete připravit náplň do paprik. Na pánvičce rozpalte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte, přidejte mleté maso a důkladně ho opečte dohněda. Na pánvičku rozklepněte vejce, přidejte rýži a sůl a vše dobře promíchejte. Papriky omyjte, odkrojte stopku (nechte ji na využití v další části vaření), vyndejte semeník a dovnitř vložte náplň z pánvičky.
Do hlubšího kastrolu nalijte hotovou omáčku, do ní vedle sebe narovnejte plněné papriky tak, aby byl otvor nahoru a přiklopte ho odříznutou stopkou. Duste asi půl hodiny. K plněným paprikám s rajskou omáčkou jsou ideální houskové knedlíky.
Náš tip: Připravte si plněné papriky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi