Když se spojí čočka s rýží, vznikne mujaddara. Jednoduchá příloha z Libanonu si získá i české mlsné jazýčky
10. 1. 2024 Vaření
Hledáte-li nějakou netradiční přílohu, mujaddara je ideálním kandidátem. Hlavně tehdy, pokud chcete jídelníček trochu odlehčit od masa. Mujaddara totiž může být i samostatným jídlem, třeba lehkou večeří pro všední den. S osmaženou cibulkou a jogurtovou omáčkou chutná naprosto božsky.
Puntíkatá rýže
Mujaddara je jednou z tradičních specialit Levanty, což je oblast ve východním Středomoří, do níž se řadí země Libanon, Sýrie, Izrael, Palestina a Jordánsko. I když se mujaddara většinou označuje za typické libanonské jídlo, v oblibě ji mají v celém arabském světě, nejvíc však na Blízkém východě. Podobný pokrm se ale vyskytuje i v Egyptě, Íránu, v Indii, ale také na Kypru a v řecké kuchyni.
Její název pak pochází z arabštiny, znamená puntíkatý a odkazuje právě na zrníčka čočky v bílé rýži, které vypadají jako drobné puntíky. V původní mujaddaře prý maso bylo, ve 13. století šlo totiž o slavnostní jídlo, až později z ní zmizelo a Mujaddara se stala jídlem chudých. Jejím význam v arabské kuchyni dokládá rčení: „Hladový člověk by byl ochoten prodat svou duši za pokrm mujaddara." Libanonští křesťané si mujaddaru dávají v období půstu.
Mohlo by vás zajímat
Jakou čočku do mujaddary?
Základem mujaddary je rýže, která je v arabské kuchyni hlavní ingrediencí mnoha jídel. Nejraději tu mají dlouhozrnnou aromatickou rýži basmati. Lze však i použít krátkozrnnou, nezbytné je hlavně rýži dobře propláchnout a případně i namočit na 20 minut do studené vody, aby tolik nelepila a aby se také rychleji uvařila.
Rýži v arabských zemích připravují na mnoho způsobů, třeba se šafránem, s cizrnou nebo právě se zelenou či hnědou čočkou.
Místo rýže bulgur
Mujaddara se dá připravovat na více způsobů – mohou v ní být patrná zrníčka rýže i čočky, v jiné verzi spíš pokrm připomíná rozvařený nákyp. Pro vylepšení chuti se do ní navíc dává koření jako římský kmín, koriandr nebo máta. V Palestině zase do mujaddary vůbec nedávají rýži a nahrazují ji bulgurem.
Nikdy však na mujaddaře nesmí chybět dozlatova a dokřupava osmažená zkaramelizovaná cibulka, která dodává jinak obyčejnému jídlu na půvabu. Často se podává pro osvěžení s jogurtem (obvykle ovčím) a také se salátem, nejčastěji populárním libanonským salátem fattoush z rajčat, okurek a opečeného pita chleba nebo s podobným jednoduchým salátem shirazi z okurek, rajčat, cibule a bylinek.
Originální recept na mujaddaru
Patříte-li k milovníkům luštěnin a navíc máte v oblibě speciality arabské kuchyně, můžete mujaddaru vyzkoušet rovnou podle autentického receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky, přebrané a propláchnuté, 4 šálky vody, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 2 velké žluté cibule nakrájené na kostičky, 1 lžičku soli, 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže namočené na 10-15 minut do studené vody a poté scezené, černý pepř, ½ až 1 lžičku římského kmínu, petrželovou nať na ozdobu, 1 velkou žlutou cibuli nakrájenou na velmi tenká kolečka a olivový olej na smažení.
- Čočku dejte do hrnce a zalijte 2 šálky vody. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a vařte cca 10-12 minut. Odstavte z ohně a čočku slijte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte ji, dokud nezíská tmavě zlatohnědou barvu, tmavší než typická karamelizovaná cibule (doba smažení může být až 40 minut), během smažení cibuli posypejte lžičkou soli.
- Opatrně přilijte k cibuli zbývající 2 šálky vody, na prudkém ohni přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na minimum a vařte 2 minuty. Do cibulové směsi vmíchejte rýži a spařenou čočku. Přidejte sůl, pepř a římský kmín.
- Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže i čočka nejsou uvařené (asi 15 až 20 minut).
- Mezitím si osmažte cibuli na ozdobu na 2 až 3 lžících extra panenského olivového oleje. Cibuli smažte po částech, dokud nebude křupavá a sytě zlatohnědá. Křupavé cibulové kroužky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat.
- Rýži a čočku nechte přikrytou asi 10 minut odpočívat, pak je ozdobte petrželkou a přendejte do misek. Každou misku doplňte ozdobte smaženou cibulkou.
- Místo černé čočky beluga lze použít i klasickou hnědou čočku, tu ovšem před přípravou nechte namáčet.
Náš tip: Pokud rádi vaříte exotičtější pokrmy, možná vám zachutná i tato turecká čočka s mrkví podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Mujaddara
Themediterraneandish.com: Mujadara: Lentils And Rice With Crispy Onions
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kecaný koláč, tzv. podmokelský, pochází z Děčína. Víte, jak se připravuje a čím se plní?
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Libanonský salát fattoush: Lehký salát s vůní exotiky a bylinek je ideální lehkou letní večeří
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 17 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Kibbeh – masové kuličky z Libanonu nejsou jen tak ledajaké. Když do nich kousnete, čeká vás malé překvapení
Velký rýžový manuál: Co je to basmati, jak se vaří jasmínová rýže a kterou použít na rizoto?
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!