Slané tyčinky s medvědím česnekem: Křehoučké a lehce aromatické tyčinky božsky chutnají, přitom jsou snadné
8. 4. 2024 Vaření
Slané tyčky si nemusíme jen kupovat, můžeme si upéct domácí podle vlastních chutí. Slané tyčinky s medvědím česnekem jsou výborným drobným pohoštěním, ale i pomocníkem na zahnání mlsné.
Slané tyčinky
Slané tyčky se hodí jako drobné pohoštění, když přijde návštěva, ale i jen tak, když nás honí mlsná. Variant slaných tyček je spousta. Stačí třeba jen listové těsto a sůl. Můžeme si ale přichystat také různé ochucené drobné pečivo. Na začátku jara je skvělou volbou i medvědí česnek. Tato bylinka dodá pečivu svěže zelenou barvu a a chuť česneku. Do tyček se dává medvědí česnek v podobě pesta, které je velmi šikovným pomocníkem v kuchyni. Díky němu si snadno dochutíme jídlo. Vyplatí se ho proto připravit větší množství.
Mohlo by vás zajímat
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek seženeme jen v jeho sezóně, tedy brzy zjara. Jednou z možností, jak tuto aromatickou bylinku využívat, je právě pesto. Připravit se dá snadno a v lednici pesto vydrží velmi dlouho.
Potřebujeme na něj kvalitní rostlinný olej a medvědí česnek. Bylinku s částí oleje rozmixujeme, osolíme, promícháme a dáme do naprosto čistých skleniček. Pesto pak přidáváme vždy, když nám chuťově ladí k jídlu.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Slané tyčinky s medvědím česnekem
Na slané tyčinky s medvědím česnekem budete potřebovat: 40 dkg hladké mouky, 1 máslo nebo heru, 2 žloutky, 2 lžíce octa, 6 lžic mléka, 1 lžičku soli, 2 lžíce pesta z medvědího česneku, vejce na potření a hrubozrnnou sůl čistou nebo kouřovou na posypání.
Jak na to? Troubu vyhřejte na 175 °C. Do mísy nasypte mouku a přidejte sůl a promíchejte. Do jiné misky nalijte mléko, přidejte ocet, žloutky a pesto. Vše smíchejte a nalijte do mísy s moukou. Přidejte tuk a směs vypracujte do nelepivého těsta. Pokud bude lepit, přisypte mouku.
Těsto vyválejte do placky. Na plech dejte pečicí papír, na něj placku a vykrájejte tyčinky. Vejce rozklepněte do skleničky a rozšlehejte ho. Potřete jím tyčinky a posypte je hrubozrnnou solí. Tyčky pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů