Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré
25. 7. 2016 Vaření
Mrkev, kořenová petržel a celer jsou noční můrou snad každého milovníka šťavnaté flákoty. Ale nevěřili byste, jak vynikající může být kořenová zelenina připravená na másle – žádné margaríny, prostě klasické, živočišné máslo, které milovali naši dědové. Zkuste náš recept a budete se olizovat.
Co potřebujete na porci pro 4 osoby:
- 3 větší mrkve
- 3 větší kořenové petržele
- 1 kořenový celer (ne řapíkatý)
- Cca půlku másla
Jak na to?
Mrkev, petržel i celer zbavte slupky, nakrájejte na stejně velké kostičky a vložte do pánve. Přidejte polovinu másla. Máslo nechte rozpustit, pak zeleninu promíchejte, aby se obalila v másle a nechte cca 30 minut opékat – občas promíchejte. Pokud by se zelenina začala přichytávat, přidejte máslo. Takto připravená zelenina nepotřebuje dalších dochucovadel, protože příjemně zesládne.
3 tipy na servírování
1. Kořenová zelenina je vhodná k masu jako jediná příloha, protože je vydatná a šťavnatá.
2. Kořenovou zeleninu na másle můžeme podávat jako oblohu k masu a bramborám – namísto čerstvé zeleniny (ozvláštní jídlo). Je možná i varianta pro vegetariány, kdy si bohatě vystačíte se zeleninou na másle a bramborami.
3. Zeleninu lze rozmixovat a podávat jako pyré samostatně, případně při mixování přidat vařenou bramboru, aby pyré mělo hustší konzistenci. Při volbě této varianty servírování doporučujeme zeleninu osolit a opepřit. Pyré z kořenové zeleniny se výborně hodí k pokrmům z ryb.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře