Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
18. 4. 2024 Vaření
Chřest patří mezi vyhledávanou jarní zeleninu. Zjistěte, čím se řídit při nákupu a jak vybrat chřest podle barvy. Co je s ním potřeba udělat, než ho dáte na talíř a jak tuto zeleninu můžete připravit k jídlu?
Kdy roste chřest
Chřest opět v posledních letech stoupá na žebříčku popularity a ovládá naše jarní kuchyně. Chřest neboli lidově „špargl“ je víceletá rostlina. Jeho sezóna trvá krátce, obvykle od druhé poloviny dubna do června. Někdejší oblíbená zelenina se opět pěstujeme v našich krajích, převážně v Hostíně.
Chřest obsahuje vysoké množství vody a je nízkokalorickou zeleninou (18 kcal/ 100 g). Kromě toho v něm najdeme množství minerálních látek (draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (hlavně vitamin B1, vitamin B2 a kyselina listová). Typickou chuť chřestu dává aminokyselina asparagová. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové a lidé trpící dnou, by si měli chřest dávat jen v malém množství.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakoupit chřest
Chřest se u nás dá sehnat ve třech variantách. V obchodě dostaneme mladé pazochy (prýty, lidově stonky) v bílé, fialové nebo zelené variantě. Bílý chřest je pěstován bez přístupu světla (nahrnutím zeminy) a vyniká jemnější chutí. Jeho slupka je vláknitější a silnější. Oproti tomu zelený chřest má výraznější chuť a jemnější slupku, obvykle ho příliš neloupeme.
Když kupujeme čerstvý chřest, je právě čas tím důležitým faktorem. Ideální je tuto zeleninu nakoupit v den sklizně. Pak má ty nejlepší vlastnosti: křehkost, šťavnatost a sladkost. Čerstvost poznáme také podle toho, že chřest není ohebný, je křehoučký a při kontaktu s ostatními „stonky“ vrže. Čerstvé hlavičky jsou uzavřené a pevné. Stárnutím chřest získává ohebnost (uvadá) a je i méně sladký.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat chřest
Chřest není vhodné příliš dlouho skladovat. Ideálně krátce po nákupu ho můžeme nechat zakrytý vlhkou utěrkou v nejchladnější části lednice, což bývá ta spodní. Kromě utěrky můžeme využít i mikrotenový sáček. Pokud máme doma skutečně čerstvě (ten den) sebraný chřest, vydrží až tři dny. Záleží také na tom, který chřest si přineseme domů. Bílý vydrží o trochu déle než ten zelený.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit chřest k jídlu
Než začneme chřest připravovat k jídlu, je třeba se zbavit dřevnatého tužšího konce a případné vláknité slupky. Dřevnatý konec odkrojte o ochutnejte. Jestliže je čerstvý, budou stačit maximálně 3 cm.
Bílý chřest loupeme po celé délce. Tenký zelený chřest často není třeba loupat, poznáme to podle chuti. Obvykle stačí oloupat ve spodní třetině pomocí ostré škrabky.
V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…
Jak využít chřest v kuchyni
Pokud budeme krájet chřest na kousky, dáváme stranou hlavičky. Pro jejich jemnost je spíše využíváme na ozdobu.
Než chřest dáme do jídla, tak ho oblanšírujeme. Do vroucí osolené vody postupně dáváme jednotlivé kousky, tím se tolik voda neochladí a chřest bude rychleji hotov. Zelenému stačí zhruba 3-5 minut, bílému asi 7-9 minut. Pak chřest prudce zchladíme v ledové vodě. Nechladíme, pokud ho budeme hned konzumovat. Výborný je třeba se šunkou v palačince. Blanšírováním chřest trochu změkne, zůstane ale křupavý a chutný. Proces této úpravy je ideální pro šetrnost k celému prýtu včetně hlavičky. Můžeme ho hned sníst, ale také třeba přidat do salátu, případně ho přelít holandskou omáčkou.
Chřest můžeme i grilovat a podpořit jeho přirozenou sladkost. Vynikající je například se slaninou.
Zdroj informací:
nzip.cz: Chřest
Náš tip: Připravte si vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chřest na zahradě: Oblíbená rostlina je ceněnou delikatesou i ozdobou do kytic
Jak připravit rychlou sýrovou omáčku k chřestu? Stačí jen pár ingrediencí a za půl hodiny to zvládne i kuchařský začátečník
Holka u plotny: Chřest s holandskou omáčkou a bramborovými škvarky si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29