Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začátečníkům se při pěstování zeleniny snadno přihodí, že semínka z přímých výsevů nasejí moc hustě a pak musí zeleninu protrhat, vyjednotit, aby zdárně prospívala.

Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas, později už bychom zbylé rostlinky spíš poškodili. Jednotíme rostlinky, u kterých se už objevily alespoň tři pravé lístky.

Jak jednotit (kořenovou) zeleninu

Postup je zcela jednoduchý:

  • Půda musí být provlhlá, ale ne blátivá.
  • Jednocením dodáme rostlinkám potřebný prostor ke správnému vývinu.
  • Necháváme růst jen zdravé a silné rostliny.
  • Ostatní bez milosti vytrhneme, protože bychom se nedočkali téměř žádné úrody.
  • Pro vzdálenost mezi rostlinkami se řídíme údajem na sáčku. Mrkev a petržel obvykle jednotíme na 5–8 cm, červenou řepu na 15–20 cm podle typu (podlouhlá nebo kulovitá).
  • Zároveň kontrolujeme výskyt případných škůdců, abychom včas zasáhli.
  • Po skončení práce záhon zalijeme.
  • Vytrhané rostlinky můžeme omýt a použít do salátů, pomazánek nebo polévek.

Tip: V prodeji jsou výsevné pásky, ve kterých jsou semínka rovnou se správnými rozestupy, což usnadní začátečníkům pěstování. Jsou ale dražší. Možná by také pomohla rada babiček, které osivo mísily s hrubším pískem, aby semínka do půdy dopadala řidčeji.

Přejeme, aby se vám práce dařila.

Podle videoreceptu můžete připravit medovou karotku s kuskusem.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více