Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Začátečníkům se při pěstování zeleniny snadno přihodí, že semínka z přímých výsevů nasejí moc hustě a pak musí zeleninu protrhat, vyjednotit, aby zdárně prospívala.
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas, později už bychom zbylé rostlinky spíš poškodili. Jednotíme rostlinky, u kterých se už objevily alespoň tři pravé lístky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jednotit (kořenovou) zeleninu
Postup je zcela jednoduchý:
- Půda musí být provlhlá, ale ne blátivá.
- Jednocením dodáme rostlinkám potřebný prostor ke správnému vývinu.
- Necháváme růst jen zdravé a silné rostliny.
- Ostatní bez milosti vytrhneme, protože bychom se nedočkali téměř žádné úrody.
- Pro vzdálenost mezi rostlinkami se řídíme údajem na sáčku. Mrkev a petržel obvykle jednotíme na 5–8 cm, červenou řepu na 15–20 cm podle typu (podlouhlá nebo kulovitá).
- Zároveň kontrolujeme výskyt případných škůdců, abychom včas zasáhli.
- Po skončení práce záhon zalijeme.
- Vytrhané rostlinky můžeme omýt a použít do salátů, pomazánek nebo polévek.
Tip: V prodeji jsou výsevné pásky, ve kterých jsou semínka rovnou se správnými rozestupy, což usnadní začátečníkům pěstování. Jsou ale dražší. Možná by také pomohla rada babiček, které osivo mísily s hrubším pískem, aby semínka do půdy dopadala řidčeji.
Přejeme, aby se vám práce dařila.
Podle videoreceptu můžete připravit medovou karotku s kuskusem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 9 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 13 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 13 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Jak pěstovat kořenovou petržel? Vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy
Dvojctihodné koláčky podle receptu Jiřiny Bohdalové: Voní máslem a povidly a vydrží dlouho vláčné
Komentáře