Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Zdroj: Wikimedia Commons, Juan de Flandes - Web Gallery of Art, Public Domain

Život nepochybně inteligentní a na svou dobu také zřejmě mimořádné vzdělané ženy zničil manžel. Johana, královna Kastilie, několika dalších španělských i italských území, získala přezdívku Šílená. Pokud zrovna nedržela hladovku, na talíři měla úžasné delikatesy.

Manželovovi připravovala nápoje lásky

Osud Johany Šílené nás zavádí do španělské Kastilie první poloviny 16. století. Po smrti matky a starších sourozenců sice usedla na trůn, ale komplikované rodinné vztahy ji připravily o moc. Johana vášnivě milovala svého manžela Filipa Sličného. On ji také, ale jak už napovídá přídomek Sličný, krásnému muži nebyl lhostejný ženský půvab.

S tím se Johana nedokázala vyrovnat a o manželovu přízeň bojovala. Údajně se uchýlila k okultismu a čarodějnictví a předkládala Filipovi lektvary lásky, do kterých přidávala hadí olej. Není nutné zdůrazňovat, že její snaha se minula účinkem. Filip ji prohlásil za blázna a věznil ji.

Mezinárodní jídelníček

Kuchyně ve Španělsku 16. století kromě středomořského základu v sobě odrážela vlivy středověké Evropy a maurského (arabského) jídelníčku. Tehdejší kuchařské knihy, z nichž nejznámější je Libro de Guisades, kterou sepsal roku 1529 kuchař Rupert de Nola, předkládají recepty na jídla pocházející z území dnešní Itálie a Francie. Z toho je jasné, že španělská kuchyně 16. století byla vskutku mezinárodní.

Dobladura de carnero aneb Dušené skopové

Johana Šílená porodila šest dětí a její početná rodina měla možnost ochutnávat ty nejlepší pochoutky. Oblíbené bylo skopové maso, obzvlášť pokrm dobladura de carnero. Maso se dusilo s cibulí, směsí koření (šafrán, zázvor, skořice, zrnka granátového jablka)a s mletými lískovými oříšky, omáčka se zahustila rozkvedlanými žloutky.

Z masa se hodně konzumovalo i vepřové. To bylo důležité také pro přípravu slaniny a sádla. Na královském stole nechybělo samozřejmě ani hovězí, často se servíroval i zajíc nebo králík a kuřata či pávi. Většinou se vše peklo, vařilo nebo dusilo společně s pórkem, cibulí a česnekem.

Ve vnitrozemském Toledu, kde převážně Johana žila, nebyly tak běžné mořské plody jako v přímořských oblastech. Ryby byly také většinou sladkovodní.

Populární cizrna

Pyrenejský poloostrov nabízel a stále nabízí hojnost luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny. Tamní podnebí také umožňovalo pěstování rýže, která byla oblíbenou součástí jídelníčku. Z luštěnin to zase byla především cizrna.

Čerstvá nebo tepelně upravená zelenina byla vždy k dispozici, a to především plátky dušeného lilku a různé druhy tykví. 

Lahodné dezerty

Šťavnaté pomeranče, granátová jablka, citrony, ale i piniové, lískové či vlašské ořechy a mandle na královské tabuli nesměly chybět. Z mandlí se připravovalo velice ceněné mandlové mléko, které pila také Johana Šílená.

V 16. století už byl mnohem dostupnější cukr, který postupně vytlačil do té doby nejrozšířenější sladidlo, tedy med. Královská rodina si mohla pochutnávat na sladkých placičkách s čerstvým ovocem, na stole byly mísy s kandovaným ovocem a bonbóny z mletých ořechů.

Většinu uvedených jídel lahůdek si Johana dopřávala s přestávkami. V období konfliktů s manželem držela hladovku. Když ale Filip poměrně mladý zemřel, nedokázala se s tím vyrovnat.

Náš tip: Možná vám přijde k chuti španělský moučník podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

factinate.com: Unhinged Facts About Joanna Of Castile, Spain's Mad Queen

housewildrose.weebly.com: Spanish Cuisine in the 16th Century

spark.asu.edu: School of Historical, Philosophical and Religious Studies

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli