Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
20. 5. 2024 Vaření
Slavný řecký sýr se obvykle dává na saláty nebo se používá k zapékání. Stačí ale k němu přidat jogurt nebo smetanový sýr a olivový olej a vmžiku vytvoříte nadýchaný dip, který překvapí vynikající chutí. Navíc jej můžete dochutit bylinkami a kořením a udělat jej tak pokaždé trochu jiný.
Šlehaná feta jako pohoštění
Šlehaná feta je poměrně jednoduchým, ovšem netradičním dipem, který ozvláštní jakékoliv pohoštění nebo se hodí i jen jako rychlá a lehká večeře. I když na první pohled vypadá jako jakýkoliv jiný dip třeba z kysané smetany, můžete si být jisti, že po prvním ochutnání zmizí ze stolu za pár minut. Příprava našlehané směsi je navíc velmi snadná, nepotřebujete mnoho surovin a vystačíte se jen s výkonným mixérem nebo sekáčkem.
Mohlo by vás zajímat
Kam použít fetu?
Dip je výjimečný svou lehce pikantní slanou chutí a krémovou konzistencí, kterou mu dodává právě slaný drobivý řecký sýr feta. U nás se často prodává z kravského mléka, ten originální je ale z kombinace kozího a ovčího mléka. Feta se u nás často nahrazuje balkánským sýrem, ten je ale slanější, není tak tučný jako feta a hůře se rozpéká. I balkánský sýr se dá udělat šlehaný, jen už pak výsledný dip není tak krémový jako v případě fety.
Nadýchaný dip s chutí citronu a česneku
Chcete-li dosáhnout krásně jemného a nadýchaného krému, je nejlepší použít větší blok fety v nálevu, která je čerstvější a má jemnější strukturu. Tu pak vyšlehejte s kvalitním olivovým olejem a s hutným řeckým jogurtem, s nímž je dip svěžejší, nebo se smetanovým sýrem. Variací, jak tento dip dochutit, je neskutečně mnoho. V základu úplně stačí použít jen citron, který mu dodá šmrnc, a česnek, jenž přinese trochu pikantnosti.
Citronovou chuť pak můžete podpořit strouhanou citronovou kůrou, pikantnost pepřem nebo chilli papričkami. Přidat můžete i koření, třeba uzenou papriku či sumac, nebo čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián, máta, pažitka, petržel nebo kopr. Fetu můžete rozmixovat i se sušenými rajčaty.
Recept na šlehanou fetu s jogurtem
Pokud šlehanou fetu podáváte jako dip, na dozdobení v misce se hodí piniové oříšky. vlašské ořechy, plátky mandlí, pistácie, opražená černá či světlá sezamová semínka, které jsou příjemným křupavým elementem. A s čím dip podávat? Výborně chutná s různými druhy zeleniny nakrájenými na proužky či na hranolky (s mrkví, okurkami, řapíkatým celerem, paprikou či ředkvičkami).
Servírovat ji můžete i s krekry, tyčinkami grissini nebo s pita chlebem. Pokud by byl krém hutnější, je možné jej namazat na chleba či na bagetu, řidší využijete i jako dresink na salát. A jak tedy šlehanou fetu připravíte?
Budete potřebovat: 230 g rozdrobeného sýra feta, ¾ kelímku řeckého jogurtu, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 stroužek česneku, případně vločky červené papriky a nasekanou petrželku na ozdobu.
- Do mixéru nebo sekáčku dejte fetu, jogurt, olivový olej, citronovou šťávu a oloupaný stroužek česneku. Mixujte, dokud nevznikne krémová a nadýchaná hmota.
- Tu pak přendejte do servírovací misky, pokapejte ještě olivovým olejej a dozdobte papričkami a petrželkou. Podávejte jako dip s pita chlebem, bagetou nebo čerstvou zeleninou.
Náš tip: Fetu můžete také zapéct s rajčaty, paprikami, cibulí a bylinkami podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 12 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 16 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Balkánský sýr i feta do salátů: Doma vyrobené jsou levnější i zdravější než ty z obchodu a ušetříme až 110 Kč
Rychlá a trendy večeře: Už jste vyzkoušeli hit sociálních sítí těstoviny s pečenou fetou?