Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi krupicovou kaši, s pořádnou porcí másla, cukru a kakaa? Pak zkuste její staročeskou verzi, pápěnku. Je krémově jemná a díky snadnému postupu se vám vždycky povede.

Kaše lehce pražená

O kaši pápěnce píše ve své knize Česká strava lidová už Marie Úlehlová-Tilschová (1896-1978), vlastním jménem Anna Marie Úlehlová, odborná spisovatelka, propagátorka zdravé výživy a autorka několika kuchařských knih. 

Kniha Česká strava lidová byla vydána v roce 1945 a byla uznávaná mezi odborníky i čtenáři. Marie Úlehlová-Tilschová v ní mimo jiné oceňovala původní jednoduchou, ale vyváženou venkovskou stravu. O kaši pápěnce zde autorka píše, že to byla „nejoblíbenější kaše na mlíku.“ 

Malým dětem se kaše zpočátku dělávala jen z vody, větším už z mléka. Na rozdíl od dnešní klasické přípravy byl v postupu ale jeden krok navíc. Krupice se totiž nejdříve lehce opražila. To umožnilo získat lepší chuť i kratší dobu vaření. Zároveň byla takto připravená kaše i lépe stravitelná. 

A jelikož mě baví listovat si ve starých kuchařkách a zkoušet recepty z doby dávno minulé, pápěnku připravuji doma taky. Dnes vám nabízím vyzkoušený recept, podle kterého se kaše vždycky povede. 

Recept na kaši pápěnku

Na kaši budete potřebovat: 40 g krupice, 400-500 ml mléka, špetku soli a malý kousíček másla. Na dochucení pak: máslo, cukr, kakao a skořici.

Jak na to? Krupici v kastrůlku nejprve na mírném ohni krátce opražte tak, aby zůstala stále světlá. Pak přidejte malý kousek másla (asi 5 g, stačí ukrojit tenký plátek nožem) a přidejte ke krupici. Opět opražte do světle zlatavé barvy. Odstavte a nechte zcela vychladnout. 

Pak do kaše přidejte polovinu mléka, řádně promíchejte a vraťte na sporák. Kaši za stálého míchání vařte do zhoustnutí, za občasného přilévání mléka. Dokud nebude mít kaše vámi požadovanou konzistenci. 

Poté kaši dejte do talířů a dochuťte máslem, cukrem, kakaem, případně i skořicí. Ihned podávejte. 

Moje tipy: 

  • Máslo v kaši způsobí jednak lahodnější chuť, ale také pomůže k tomu, aby se kaše v kastrůlku nepřipalovala. Podobně to funguje s pudinkem, kdy stačí máslem hrnec jen vymazat a až pak tam nalít mléko.
  • Množství mléka si řiďte svými preferencemi. Obecně, když na 10 g krupice dáte 100 ml mléka, vznikne provařením poměrně dost hustá kaše. Chcete-li ji řidší, mléko pomalu přilévejte, ale vždy počkejte, až se s krupicí provaří a kaše zase zhoustne. Já mám dobře vyzkoušený poměr na 40 g krupice 500 ml mléka. Kaše je hustá, ale ne zas tak, aby v ní stála lžíce. Toto množství vystačí na dvě porce.
  • Někdy se doporučuje krupici před vařením namáčet. V takovém případě ji opražte, nechte vychladnout, zalijte mlékem a nechte v chladu hodinku až dvě odpočinout. Ale tento krok není nutný, doporučuje se to spíš v případě, kdy se krupice před vařením nepraží. 

Zdroje informací: 
Marie Úlehlová Tilschová: Česká strava lidová
Asenior: Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová
Wikipedie: Marie Úlehlová Tilschová

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Něco navíc: Podle našeho video receptu si můžete připravit i kaši z ovesných vloček. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více