Toužíte po zdravém srdci, kvalitním spánku a dokonalé postavě? Dejte si hrst dýňových semínek
19. 10. 2016 Životní styl
Také rádi mezi jídly stále něco ochutnáváte? Nedokážete si sledování televize představit bez brambůrek či křupek? Nahraďte nezdravé pochoutky dýňovými semínky! Jejich chuť si jistě oblíbíte a navíc výrazně prospějete svému zdraví.
Prevence kardiovaskulárních a nádorových chorob
Dýňová semínka jsou přímo napěchována hořčíkem, zinkem, mastnými kyselinami a antioxidanty – tato kombinace zafunguje doslova jako balzám na vaše srdce. Na semínkách by si tak měli pochutnávat obzvláště lidé po mrtvici, infarktu či ženy v menopauze – jejich konzumování totiž snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Dýňová semínka jsou vhodná nejen jako prostředek prevence kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění – studie prokázaly jejich pozitivní vliv na prevenci rakoviny prsu, žaludku, plic, tlustého střeva a prostaty.
Záněty nemají šanci
Dýňová semínka jsou bohatá na silné antioxidanty, které účinně ochraňují buňky před volnými radikály a bojují proti zánětu. Zařazením dýňových semínek do jídelníčku tak prospějete svému zdraví po všech stránkách.
Pro postavu snů
Díky vysokému obsahu hořčíku dýňová semínka pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, čímž významně snižují riziko vzniku cukrovky. Stejně dobře také harmonizují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dýňová semínka jsou navíc plná vlákniny, a tak jsou ideální svačinkou v případě, že držíte redukční dietu.
Záruka klidné noci
Dýňová semínka obsahují aminokyselinu tryptofan, která pozitivně ovlivňuje činnost nervové soustavy a významným způsobem určuje kvalitu spánku. V kombinaci s hořčíkem tvoří dokonalou dvojku, po které budete spát, jako když vás do vody hodí. Tryptofan pozitivně působí i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Komentáře
24. 10. 2016 08:55