Dýňové dobroty pro podzimní náladu!
27. 10. 2016 Vaření
Pokud máte chuť na vybranou podzimní specialitku, sáhněte po dýni, která k podzimu neodmyslitelně patří! Dýně je skvělá zapékaná se sýrem a zeleninou, úžasně chutná i zavařovaná v podobě kompotů a rozhodně vás nezklame jako lahodná polévka. Dýně je však vhodná také pro přípravu méně známých dobrot, jako je například dýňové máslo. To každý toast vmžiku promění v nevšední delikatesu, tak ho rozhodně vyzkoušejte!
Na výrobu dýňového másla budeme potřebovat:
- 2 malé dýně
- 2 lžíce másla
- 2 šálky hnědého cukru
- ¼ šálku jablečné šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
1. Ostrým nožem rozkrojte dýni a odstraňte vnější slupku a semínka. Dýni rozkrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci smíchejte kostky dýně, cukr, jablečnou šťávu, vanilkový extrakt a koření. Pomalu vařte při nízké teplotě několik hodin, dokud dýně nebude měkká.
3. Použijte ponorný mixér a směs rozmixujte na hladké pyré. Do pyré pak vmíchejte máslo.
4. Dýňové máslo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde Vám vydrží až 2 týdny.
Dýňové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale také jako přísada do nejrůznější sladkých krémů a dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 4 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 9 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 10 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 13 hodinami