Jak zvýšit příjem železa nejen ve veganské stravě
28. 2. 2017 Životní styl
Veganské stravování má řadu zdravotních výhod. Především jím výrazně snížíte příjem nasycených tuků, cholesterolu, pesticidů a hormonů ve své stravě, nemluvě o jeho humánní stránce. Mohlo by se zdát, že vynechání veškerých potravin živočišného původu může mít za následek nedostatečný příjem živin, zejména minerálů, jako je železo. Proto vám přinášíme seznam potravin rostlinného původu, které jsou bohatým zdrojem nejen železa, ale i dalších živin:
1. Kešu oříšky
Kešu oříšky jsou bohaté na železo, bílkoviny, hořčík a vitamín B6. Díky svému složení podporují trávení a harmonizují krevní tlak. Výborně se hodí do salátů, dezertů a polévek. Vyrobit si z nich můžete i domácí ořechové máslo.
2. Quinoa
Quinoa je superpotravina bohatá na železo, hořčík, draslík a vitamíny skupiny B. Navíc obsahuje řadu silných antioxidantů a všech 9 esenciálních aminokyselin. Konzumace quinoi tak zlepšuje funkci imunitního systému, vitalitu i psychické zdraví.
3. Spirulina
Pouhá jedna lžička této výživově bohaté zelenomodré řady vám poskytne 11% doporučené denní dávky železa, 8% doporučené denní dávky bílkovin a 3% doporučené denní dávky hořčíku.
4. Špenát
Špenát je jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a navíc obsahuje velké množství vitamínu C. Špenát má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, prospívá očím i svalům, reguluje krevní tlak a zpomaluje projevy stárnutí.
5. Hořká čokoláda
I pochutnáním si na čokoládě můžete prospět svému zdraví. Čokoláda s minimálně 70% kakaa je výborným zdrojem nejen železa, ale i hořčíku, mědi, zinku a manganu.
6. Čočka
Čočka se výborně hodí do salátů, polévek, lívanců i do slaných koláčů. Díky této luštěnině do svého těla dostanete spoustu železa, vlákniny, vitamínu B, bílkovin a hořčíku. Výhodou čočky je i nízký obsah kalorií a nulový tuk a cholesterol.
7. Chia semínka
Tato zázračná semínka jsou přímo napěchována důležitými minerály, omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B i vlákninou. Navíc jsou univerzální, takže je určitě použijete při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Mleté maso má krátkou dobu trvanlivosti. Víte, jak dlouho vydrží?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Komentáře