Bílé rýži odzvonilo! Přednost dejte hnědé!
3. 3. 2017 Životní styl
Hnědá rýže se v současnosti řadí mezi trendy zdravého stravování. Ačkoli má podobnou chuť jako ta bílá a stejné způsoby úprav, je hodnocena jako mnohonásobně lepší, a to zejména díky svému složení. Hnědá rýže je totiž celozrnná – není rafinovaná tak jako bílá rýže a díky tomu si ponechává maximum živin.
Bohatý zdroj živin
Hnědá rýže je přímo napěchovaná živinami, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Najdeme v ní například selen, který má schopnost regenerovat buňky a tím výrazně snižovat riziko vzniku nejen rakoviny, ale například i onemocnění srdce.
Hnědá rýže je bohatá také na mangan – v jednom šálku hnědé rýže se skrývá 80% doporučeného denního množství manganu, což je úžasné. Tento minerál pomáhá tělu zpracovávat tuky a podporuje a harmonizuje funkci nervového a reprodukčního systému. Dostatečný příjem manganu vám navíc zajistí klidný a hluboký spánek, takže si na hnědé rýži pochutnejte i tehdy, když trpíte nespavostí.
Hnědá rýže je navíc řazena mezi tzv. superpotraviny, a to zejména díky svému vysokému obsahu antioxidantů. Antioxidanty tělu prospívají mnohými způsoby, především posilují imunitní činnost a chrání buňky před nebezpečnými volnými radikály, čímž účinně zamezují rakovinotvornému bujení.
S hnědou rýží budete fit vevnitř i navenek
Hnědá rýže je plná potřebné vlákniny, a tak jí bez obav můžete zařadit na jídelníček i v případě, že držíte redukční dietu. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev a navíc vám zajistí pocit sytosti po dlouhou dobu, takže vás nebudou přepadat nezvladatelné chutě. Začleněním hnědé rýže do jídelníčku budete fit nejen navenek. Konzumace hnědé rýže vám totiž pomůže udržet pod kontrolou i hladinu cukru v krvi. Nedávné studie prokázaly, že konzumace půl šálku hnědé rýže denně, snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu až o 60%! Pozor: Konzumace bílé rýže pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění naopak zvyšuje!
Výhodou hnědé rýže je skutečnost, že ji můžete snadno zařadit do svého běžného jídelníčku. Určitě vyzkoušejte mouku z hnědé rýže, ze které připravíte velmi chutné pečivo, palačinky a další oblíbené pokrmy. Díky svému unikátnímu složení je hnědá rýže velmi vhodná i pro děti.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 50 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře