Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
7. 11. 2020 Vaření
Přepadla vás chuť na zmrzlinu? Žádný problém – příprava domácí zmrzliny je mnohem snazší, než se na první pohled zdá. Jako bonus máte plně pod kontrolou její složení, a tak ho snadno přizpůsobíte momentálním chutím a zároveň výrazně ozdravíte. Od domácí pochoutky, která se oproti většině kupovaných zmrzlin obejde bez ztužených tuků, přemíry sladidel i barviv, vás dělí jen pár otáček mixéru.
Kdy a jak si domácí zmrzku dopřát?
Domácí zmrzlina přijde vhod nejen během parných letních dní, ale i na dětských (či dospěláckých) oslavách. Díky zdravějšímu složení si ji navíc můžete dopřát jen tak na svačinku nebo jako dezert po rodinném obědě či večeři.
Pro výrobu domácí zmrzliny existují speciální pomocníci v podobě zmrzlinovačů. hravě si však vystačíte s průměrným stolním mixérem, tyčovým mixérem opatřeným mixovací nádobou nebo s multifunkčním kuchyňským robotem. Pokud zmrzlinu neslupnete hned, potřebujete už jen trochu místa v mrazáku.
Domácí zmrzlina pak může mít hned několik podob. Výslednou hmotu lze zmrazit ve vaničkách a následně nabírat klasické kopečky. Za pár korun však pořídíte také praktická tvořítka, se kterými snadno vykouzlíte oblíbené nanuky na špejli.
Ovocná dřeň
Evergreenem, který každoročně vyráběly už naše babičky, je ovocná dřeň. Očištěné ovoce stačí jednoduše rozmixovat a naplnit do krabiček, střívek nebo tvořítek. Kyselejší ovoce doporučujeme doladit cukrem nebo jiným sladidlem.
Tip: Nemějte strach ovoce kombinovat nebo volit různé exotické druhy – kromě klasiky v podobě lesních plodů nabízí perfektní osvěžení také meloun nebo kiwi. Sladkou chutí vás pak nadchne třeba mango či broskev. Zajímavé obměny dosáhnete také přidáním čerstvých bylinek – k meruňce ladí například meduňka, chuť jahod pak podtrhne máta.
Mléčná nebo smetanová zmrzlina
Obsah mléka nebo smetany udělá ze zmrzliny lahodný dezert, který vás pohladí na jazyku i na duši. Přijde vhod při výrobě poctivých zmrzlinových pohárů, porce rozplývající se zmrzliny však o několik úrovní pozvedne také vaše domácí dezerty – chybí už jen decentní kopeček šlehačky.
Experimenty vítány
Při výrobě domácí zmrzliny přitom můžete popustit uzdu fantazii. Nanuky lze dozdobit čokoládovou polevou nebo vyzkoušet opravdu originálních kombinace – třeba s čajovým základem.
Lahodnou zmrzlinu snadno připravíte také z kokosového mléka, které si s chutí dopřejí i vyznavači veganských pokrmů nebo strávníci, kteří se kravskému mléku vyhýbají ze zdravotních důvodů. Kokos navíc zmrzlině dodá ještě intenzivnější nádech léta a exotiky. Výroba přitom zůstává stále stejně snadná. Předchází jí jen jeden důležitý krok navíc: plechovku kokosového mléka nechejte alespoň půldne ztuhnout v lednici. Tuhou část poté vyšlehejte v pevný krém spolu s čtyřmi lžícemi agávového či javorového sirupu a ovocem podle chuti.
Zmrzlina last minute
Pokud při výrobě zmrzliny použijete mražené ovoce místo čerstvého, nemusíte čekat až směs ztuhne. Přidáním mléka pak snadno dosáhnete konzistence oblíbeného milkshaku.
Ať už se zmrzlinu rozhodnete konzumovat rovnou, nebo ji uložit do mrazáku, určitě vyzkoušejte verzi s banánovým základem. Banán totiž dokáže nahradit mléčnou složku a dodává zmrzlině nasládlou chuť. Obejdete se tak bez nutnosti přidávat cukr i mléko, a získáte tím veganskou pochoutku zcela bez laktózy. Banánová zmrzlina vás okouzlí v kombinaci s malinami i arašídovým nebo oříškovým máslem. Tip: Banán lze taky zmrazit vcelku – stačí do něj zapíchnout špejli, obalit ho čokoládou a dozdobit oříšky či kokosem.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Čeká vás oslava narozenin nebo se chystáte… Číst více
Jak připravit domácí lučinu. Co na ni potřebujeme a jak ji ochutíme. Jednoduché recepty na lahodný domácí sýr
Jednoduchá příprava a lahodná chuť Lučinu, připravenou podle našeho receptu, využijeme naslano i nasladko (v tom případě ji nesolíme). Stačí ji… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
7 nejlepších obědových salátů pro léto 2022: Se šunkou, lučinou nebo pečeným masem skvěle chutnají a zasytí na dlouho
Saláty k létu bezpochyby patří. V tomto období… Číst více
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Vyrobit si vlastní lahodný sýr v domácích… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
Smetanové sýry patří k oblíbeným mléčným výrobkům… Číst více
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Autorství krému Chantilly se připisuje francouzskému kuchaři Vatelovi na dvoře Ludvíka II. de Bourbon-Condé z roku 1661. Krém Chantilly je v podstatě… Číst více
Den zdobení dortů
Zdobené dorty se postupem času staly tak žádanými, že se žádná svatba ani oslava narozenin bez nich neobejde. Dort totiž splňuje dva důležité úkoly… Číst více
Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
O mascarpone by se dalo říct, že je takovou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Den čokoládové zmrzliny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 41 minutami
Kurkumačka s kroupama
Přidáno před 6 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 6 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 8 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 10 hodinami