Den česneku
Národní den
Mnoho lidí si vaření bez česneku nedovede představit. Jde o nepostradatelnou ingredienci s pestrou škálou využití v kuchyni. Ať už jde o přípravu těstoviny či kuřecího kari, přidání česneku lze pozvednout chuť pokrmů na vyšší úroveň. Den této oblíbené zeleniny připadá každoročně na 19. dubna.
Česnek se používá při vaření už tisíce let. Má štiplavou chuť, která se však během tepelného zpracování zjemní. Stačí vzít stroužek této zeleniny, oloupat jej, nakrájet nebo rozdrtit a přidat do pokrmu. Lze jej použít na začátku vaření, čímž se jeho chuť promítne plně do připravovaného jídla, či až v samém závěru, pokud chceme, aby měl výsledek výraznou česnekovou chuť.
Jak využít česnek v kuchyni
Česnek lze použít v široké škále jídel, od polévek a dušených pokrmů až po smaženice a marinády. Je vynikající k těstovinám, rybám i kuřecímu masu. Hodí se skvěle do bramborových pokrmů, zapékaných jídel i gulášů. Zcela zásadní roli hraje v bramborácích, které si bez česneku snad ani nejde představit.
Jde o nezbytnou surovinu v každé kuchyni, je znám i pro své zdravotní přínosy. Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den česneku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře