Den Crème Brûlée
Národní den
Den Crème Brûlée najdete v kalendáři pod datem 27. července. Název tohoto oblíbeného francouzského dezertu zní honosně, zvládnete jej však bez problémů připravit i v domácích podmínkách. Odkud se tato smetanová pochoutka s pikantní krustou vzala?
Crème Brûlée, jak už název napovídá, je s největší pravděpodobností produktem francouzské kuchyně. Název tohoto pokrmu je možné přeložit spojením opálená smetana. Recept měl být poprvé představen už roku 1691 v kuchařské knize uznávaného šéfkuchaře Françoise Massialota. V různých podobách se však pudink pod sladkou krustou objevoval i v jiných evropských zemích.
Jak připravit domácí crème brûlée
Pokud čekáte návštěvu, můžete pro ni zkusit vyrobit domácí crème brûlée. Pokud chcete dezert pro čtyři osoby, budete potřebovat 4 žloutky, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 50 g moučkového cukru. Dále pak krupicový cukr na posypání dezertu pro zkaramelizování a výrobu krusty. Nejprve vlijte smetanu do hrnce a přidejte obsah vanilkového lusku. Mírně zahřívejte na plotně a nepřestávejte míchat. Další nádobu připravte do vodní lázně a umístěte do ní žloutky, které poté promíchejte s cukrem. Přidejte také smetanu a ve vodní lázni míchejte a míchejte, dokud směs pořádně nezhoustne. Výslednou hmotu dejte do žáruvzdorných mističek, přendejte na plech, na který nalijte vodu tak, aby dosahovala pod okraje mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Crème Brûlée?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 6 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 13 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 14 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 15 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience