Den milovníků sýra
Národní den
Všichni milovníci sýra slaví svůj svátek 20. ledna. Ať už je to sýr tvrdý nebo měkký, čerstvý či zrající, nebo ten s ušlechtilou plísní, každý si mezi nimi najde ten svůj nejoblíbenější. Smažák s hranolkami, holandský řízek či pizza i mnoho dalších pokrmů by se bez sýra neobešlo.
Historie výroby sýra sahá až do roku 8000 př. n. l. Stejně jako mnoho významných vynálezů, i sýr pravděpodobně vznikl nedopatřením. Syřidlo (enzym, díky kterému z mléka vzniká sýr) je přirozeně přítomné v žaludcích přežvýkavců. Mléko se v dávných dobách skladovalo ve vacích z očištěné kůže či nafouklých vnitřních orgánů zvířat, a pravděpodobně právě díky tomu byl objeven princip vzniku tvarohu a syrovátky. Dnes mají všichni milovníci sýra na výběr z nespočtu druhů a chutí sýra nejen z české produkce, ale také ze zahraničí.
Podle způsobu výroby a dalších kritérií dělíme sýry na čerstvé a zrající, tvrdé a měkké, s plísní na povrchu nebo uvnitř hmoty, ale i sýry tavené či dochucené bylinkami nebo kořením. Některé mlsáme jen jako pochutinu ke sklence vína, jiné jsou důležitou surovinou při každodenním vaření. Šťavnatý holandský řízek s bramborovou kaší se bez pořádné dávky strouhané goudy či eidamu prostě neobejde. Jak na dokonalý, dozlatova osmažený sýr poradí náš článek:
Mohlo by vás zajímat
Co je to rakletování
Smetanový sýr nezbytný k přípravě skvělého cheesecaku či domácí mozzarellu, která nesmí chybět na pizze nebo v italském salátu caprese zvládnete podle našeho návodu jednoduše vyrobit doma.
A znáte rakletování? Je to vlastně jednoduché rozehřívání a rozpouštění sýra (nejen raclette). Rakletování může v chladnějším čase skvěle nahradit období grilování a stane se zábavou pro celou rodinu a přátele. Zkuste to a zjistíte, že i tak jednoduchý pokrm, jako jsou vařené brambory, přelité horkým, roztaveným sýrem, může chutnat báječně!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den milovníků sýra?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní