Den nugátu
Národní den
Nugát neboli sladká chuťovka, která se hodí pro mnoho příležitostí, slaví svůj den 26. března. Setkáme se s ním například v období Vánoc, či si jej dopřáváme ke sváteční kávě. Používá se často jako náplň bonbonů a čokolády.
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá, podle některých historiků sahá až do Starověkého Říma.
Jak udělat nugát
Nabízíme jednu z variant, jak připravit nugát: Nejprve si opražíme na sucho zvolna, za stálého míchání, oříšky. Zalijeme je smetanou pozvolna vaříme asi 10 min. Poté vše přecedíme do druhého kastrůlku, přidáme cukr a zvolna svaříme asi na polovinu obsahu. Poté vezmeme bílou a hořkou čokoládu, obě rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme v kovové misce ve vodní lázni. Do každé misky přelijeme polovinu svařené smetany, přidáme kousek másla a vymícháme je na hladký krém. Keramickou nebo skleněnou misku vyložíme dvojitě potravinářskou folií a střídavě naléváme bílou a hořkou čokoládu. Následně dáme do lednice tuhnout asi na 8 hodin. Nakonec nugát vyndáme z formy a potřeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí krájíme.
Na našem webu najdete i další recepty na přípravu či využití nugátu. Lze vyrobit například kokosový nugát či piškot s nugátem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den nugátu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06