Den prosecca
Národní den
Šumivá vína se těší čím dál větší oblibě, v módě je třeba slavné italské prosecco, které skvěle chutná samotné i v koktejlech. Den prosecca můžete oslavit 13. srpna. Tak na zdraví!
Historie prosecca sahá až do 16. století. Tehdy se v oblasti kolem severoitalského města Terst vyrábělo výborné víno Ribolla, aby se odlišilo od jiných vín z regionu, dostalo název prosecco. Prosecco je název vesnice, která leží kousek od Terstu. Technologie výroby se postupně začala vylepšovat, až se z prosecca stala vyhledávaná a luxusní komodita. Prosecco je název vinné odrůdy - není to tedy značka vína, jak se někteří mylně domnívají. Prosecco se rozděluje na perlivé (prosecco frizzante) a šumivé (prosecco spumante).
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí prosecco
Prosecco zraje po dobu zhruba 30 dnů v objemných nerezových tancích. Naproti tomu šampaňské se vyrábí metodou kvašení v láhvi, což z něj činí dražší zboží. Pravé prosecco poznáte podle ochranné známky DOC, která zaručuje, že víno pochází z oblasti, která má výrobu prosecca povolenou. Ze stejné odrůdy se totiž vyrábí víno i v jiných oblastech a zemích, ale to nesmí nést označení prosecco. Chcete-li kvalitnější prosecco, podívejte se po označení DOCG. Prosecco nevyniká nijak výraznou chutí, jde spíše o svěží víno s ovocnou chutí, v níž převažují jablka, hrušky, broskve a meruňky. Jde o ideální letní nápoj. Řadí se k lehčím vínům, obsahuje jen 10,5 až 11,5 % alkoholu. I to je jeden z důvodů, proč je prosecco oblíbenou ingrediencí do letních drinků. Je hlavní složkou koktejlu Bellini a taktéž spritzu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den prosecca?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06