Den Sacher dortu
Národní den
Den Sacher dortu připadá každoročně na 5. prosince. Pokud máte cestu do Vídně, byl by hřích nezastavit se v některé z kaváren na proslulý Sacher dort. I když dnes existuje na tento ikonický dort spousta variací, jediný pravý Sacher dort tvoří kakaový korpus promazaný vrstvou meruňkové marmelády a politý čokoládovou polevou.
Jak už to často bývá, ty nejlepší věci vznikají náhodou nebo nedopatřením. Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Psal se rok 1832, kníže Metternich dal šéfkuchaři příkaz, aby připravil pro jeho významné hosty opravdovou specialitu. Šéfkuchař ale onemocněl a nemohl tedy příkaz knížete splnit. Tento těžký úkol proto nakonec připadl na tehdy teprve šestnáctiletého kuchařského učně Franze Sachera. Povídá se, že mladík tenkrát vytáhl z batohu kus papíru s receptem, pustil se do práce a výsledkem byl dnes už proslulý čokoládový dort, promazaný meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou. Přesný recept je prý dodnes tajemstvím, přesto se ze Sacher dortu postupem času stal významný symbol Vídně a můžete ho tam ochutnat téměř v každé kavárně.
Mohlo by vás zajímat
Upéct si ho doma není žádná věda
Tento úžasně vláčný dort plný čokolády si zvládnete s trochou šikovnosti připravit i doma, stačí mít k dispozici ten správný recept. V korpusu nesmí chybět kromě vajec, másla, mouky a cukru hlavně spousta kvalitní čokolády. Hotový korpus pak promažete meruňkovou marmeládou a bohatá vrstva čokoládové polevy nakonec dort posune ještě blíže k dokonalosti.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Sacher dortu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 50 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu