Den vaječného koňaku
Národní den
Vaječný koňak slaví svůj den 24. prosince. Každý z nás ho určitě ochutnal alespoň jednou v životě. Hustý sladký alkoholický nápoj má nádherně žlutou barvu a úžasně voní vanilkou. Ale nehodí se jen k pití - je důležitou surovinou i při pečení, při výrobě likérových špiček bychom se bez něj neobešli.
Většinou je připravený z kondenzovaného mléka, smetany, žloutků a alkoholu (nejčastěji rum, brandy nebo vodka), je oslazený cukrem a provoněný vanilkou. V západní Evropě vaječný koňak s oblibou připravovali už ve středověku, a dodnes ho pijeme při různých oslavách. Obvykle se podává vychlazený, ale může být součástí horkých nápojů a koktejlů (alžírská káva, bombardino), přidává se do moučníků (koňakové špičky, bábovka ad.). Možná nejvíce je ale spojen s vánočním obdobím, pro které si většina lidí připravuje tento likér podle vlastní, rodinné receptury.
Jak připravit vaječný koňak
Také u nás najdete na vaječný koňak velké množství receptů, některé jsou dokonce vhodné i pro děti, kterých se Vánoce dotýkají nejvíce, a vyrobeny bez obsahu alkoholu. Stačí si jen vybrat a už můžete začít připravovat tuto sladkou dobrotu! Ať už zvolíte variantu s alkoholem nebo bez něj, jednou ze základních surovin pro výrobu vaječného koňaku je kondenzované mléko. Podle tohoto návodu si jej vyrobíte snadno doma, a vyjde ještě levněji, než to koupené v obchodě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vaječného koňaku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06