Světový den veganství
Světový den
Světový den veganství slaví každoročně vegani po celém světě 1. listopadu. Je to den těch, kteří se většinou z etických důvodů rozhodli, že nebudou konzumovat maso ani žádné jiné živočišné výrobky. Vyškrtnout z jídelníčku vejce a mléčné výrobky přináší komplikace při nákupu řady potravin. Veganů však stále přibývá a stejně tak receptů na veganská jídla.
Světový den veganství se poprvé slavil v roce 1994, přesně 50 let ode dne kdy byla založena Veganská společnost. U jejího zrodu stál Donald Watson, který také vymyslel slovo vegan. Sestavil jej z počátečních a koncových písmen slova vegetarián. Watson se stal vegetariánem ve 14 letech. V roce 1944, když Vegetariánská společnost odmítla řešit následky získávání a konzumace mléka, část příznivců se od ní oddělilo, Watson mezi nimi a veganství bylo na světě.
Když se lidé rozhodnou, že nebudou jíst maso ani žádné živočišné produkty, mají většinou etické důvody. Ať už je za ním filozofie, láska ke zvířatům nebo šetrné chování k planetě, bývá veganství…
Co jedí vegani?
Vegani a vegetariáni mají jedno společné - nejedí maso. Veganství je však mnohem přísnější. Vegani totiž do svého jídelníčku nesmí zařadit nic živočišného původu. Dokonce ani vejce či med. Navíc by neměli používat materiály, které pocházejí ze zvířat - například kůže. Veganům jde o to, aby se zvířata co nejméně trápila. Věří, že zvířata mají právo žít bez toho, aby to vedlo k využívání lidmi na jídlo, oblečení, vědu, ale i zábavu. Případně se snaží o co největší šetrnost k životnímu prostředí.
Jejich strava má základ v ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších a luštěninách. Vegani by si ještě s větší pečlivostí, než vegetariáni měli hlídat příjem živin, pokud si totiž jídelníček špatně rozvrhnou, mohou jim některé důležité složky stravy chybět.
Jak by mohla vypadat taková veganská večeře? Na našem webu najdete také pestrý výběr veganských receptů. Milovníci polévek si mohou dopřát třeba skvělou falešnou dršťkovou z hlívy. Připravit si můžete třeba salát, ve kterém najdete klíčky mungo fazolí, čočky, hrášku. A co dále? Třeba plněné brambory. Ty nemusí být nutně pouze s masem, ale výborné jsou i s rostlinným jogurtem a spoustou bylinek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den veganství?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 18 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 19 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře