Tučný čtvrtek
Svátek
S Tučným čtvrkem se pojí nejveselejší část masopustu. Tento den je třeba si užít dosyta veselí, ale hlavně dobrého jídla. K tomuto dnu patří neodmyslitelně hody a zabijačky. Někde na stolech nesmí chybět pečená kachna či něco sladkého – například koblihy nebo boží milosti.
Když se řekne masopust, vybaví si řada lidí především vesnickou pouť s průvodem masek. Pro Tučný čtvrtek (neboli "tučňák") byly typické masopustní zabíjačky, během nichž talíře mohl zpestřit zabíjačkový guláš nebo oblíbená polévka prdelačka. Na Tučný čtvrtek je třeba se pořádně najíst a napít, aby lidé byli celý rok při síle. Takže po dobrém jídle není nic lepšího než se ještě posilnit dobrým pivkem nebo domácí kořalkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je typické pro masopust?
Masopust to je označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází Velikonocům. A jak tu třídenní oslavu, tak celou masopustní dobu spojuje především velké hodování. Je to totiž nejvhodnější čas na zabijačky. Ty znamenají jelita a jitrnice, spoustu masa, vývary, ovary, šunku a třeba i škvarky. Domácí škvarky si můžete vyrobit i v panelákové kuchyni, aby ale byly obzvlášť vypečené, chce to znát pár triků.
Kdo nemá rád maso, ten si o masopustu dopřává hlavně sladké. S masopustem se pojí i dozlatova osmažené koblihy plněné marmeládou a bohatě pocukrované. I tato dobrota se dá vyrobit doma, vyžaduje to ovšem trochu práce, takže pokud se vám do toho nechce, klidně si upečte jinou sladkou chuťovku, třeba klasické buchty nebo nějaký dobrý koláč. Smyslem masopustu je se pomnít před již zmiňovaným půstem, a tak se to nesmí zanedbat!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Tučný čtvrtek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 11 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 13 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 16 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Tuky a oleje v kuchyni: Poradíme, které použít ke smažení a které raději do salátů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu