Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířina

yanull yanull

Uhlířina nebo také havířina, je staročeský pokrm, který si připravovali uhlíři, pálící v lesích dřevěné uhlí. Jídlo je to rychlé, levné a syté. Připravíme ho z noků a vařených brambor, které se pak vzájemně promíchají. Vylepšit tento pokrm můžeme slaninou nebo uzeným, ale stačí jen osmažená cibulka. Bylo to jídlo chudých, proto to s tukem nepřehánějme. Dáváme ho jen tolik, aby omastil brambory a noky. Jako příloha se hodí salát z kysaného zelí, červená řepa s křenem a kyselou okurkou. Toto jídlo lze zapíjet i podmáslím, kefírem nebo kyškou.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Grundle

Grundle jsou malé rybičky, většinou mřenky, které odjakživa patřily k vodě a podávaly se v rybích… Číst dál

Grundle

Guacamole

Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka… Číst dál

Guacamole

Guláš

Je mnoho druhů gulášů, které se liší svým názvem podle použitých surovin. Můžeme si pochutnat na… Číst dál

Guláš

Gyros

Gyros je jednoduché, rychlé a velmi chutné jídlo. Pochází z Řecka a dělá se ze skopového masa nebo… Číst dál

Gyros

Halušky

Halušky, slovenský národní pokrm, jsou vlastně noky z mouky a vody. Někdy se přidává i vejce.… Číst dál

Halušky

Halva

Halva (chalva) je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Její název pochází z arabského slova… Číst dál

Halva

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli