Zelníky nasladko
Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 16 143 kJ / 3 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,01 g |
Tuky | 179,80 g |
Vláknina | 26,20 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 631 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 482,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 11:04
magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂
25. 11. 2023 08:22
Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.
24. 11. 2023 20:24
zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase.
24. 11. 2023 20:22
mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
24. 11. 2023 12:59
Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku
24. 11. 2023 01:04
mika59: Tak to je také hardcore! Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!
23. 11. 2023 23:11
zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.
23. 11. 2023 23:06
Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.
23. 11. 2023 22:46
Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 9 hodinami
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno 5. 6. 2024 18:25
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno 5. 6. 2024 17:29
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno 5. 6. 2024 15:52
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno 5. 6. 2024 15:10
Právě bylo uvařeno:
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Výborný piškotový korpus na dorty
oli.fisch uvařila před 4 hodinami
Houby s tarhoňou
Eviip uvařila před 5 hodinami
Červená čočka na kyselo
honza3792 uvařil před 6 hodinami
Výborné lasagne
honza3792 uvařila před 6 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Luluska uvařila před 9 hodinami
Masové kuličky v rýži
Lennulinka uvařila před 11 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Lennulinka uvařil před 11 hodinami
Koprová omáčka
MamkaTerka uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá
Zelníky nasladko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk21n
9 názorů