Využití rajčat v kuchyni - nejoblíbenější recepty
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho jasným důkazem. Tahle zelenina - ale je to vlastně zelenina? Na konci 19. století proběh v USA soudní proces, který to měl rozhodnout. Zdá se vám to banální? Ale nebylo. V případu Nix vs. Hedden šlo totiž o dovozní clo, které se vztahovalo na zeleninu, ale už ne na ovoce. Nejvyšší soud Spojených států amerických tehdy rozhodl, že rajče je zelenina. Evropský parlament v roce 2011 ovšem lilek rajče, tedy rostlinu, na níž rajčata rostou, označil za ovoce. Jedna obecně platná odpověď tedy neexistuje a je to na vás, za co rajčata považujete.
Důležité je vědět, že rajská jablíčka jsou podobně zdravá, jako obyčejná jablka sladká. Rovněž obsahují vodu, vlákninu, vitamíny C a E a další důležité antioxidanty, dále v nich najdeme draslík, ale i sodík. Jak v obchodě poznáte, že kupujete poctivá rajčata? Je to tak, že rajčata na větvičce nikdy nemohou dozrát všechna naráz, některá by tedy měla být zralejší než jiná. Pokud držíte větvičku, na níž jsou všechny plody hezky červené, pak víte, že byla utržena s ještě zelenými rajčaty, která pak dozrála pod vlivem umělého záření. Pocitvá rajčata také výrazněji voní, o rozdílu v chuti ani nemluvě.
Když si přinesete rajčata domů, skladujte je při teplotě okolo 10°C, rozhodně ne v lednici, kde je na ně příliš chladno. Rajčata pak zkonzumujte nejlépe do týdne, protože tyto plody po dozrání moc dlouho nevydrží. Křupavá čerstvá rajčátka využijte syrová, měkčí kusy poslouží v teplé kuchyni nebo třeba k výrobě domácího kečupu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená španělská snídaně ze staršího pečiva: Opečený chléb potřený olivovým olejem a rajčaty je levná delikatesa
Jedlík Winston Churchill miloval želví polévku a k snídani pil brandy. Dožil se devadesáti let
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka