Cukrovinka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tuňák je nepečená cukrovinka, kterou znají hlavně ve Španělsku. Koupit ji můžete po celý rok, ale žádaná je hlavně o Vánocích. Uvařená hmota z mandlí, medu a bílků se vkládá mezi oplatky a vzdáleně proto připomíná turecký med.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Toffee je cukrovinka, která se vyrábí karamelizací cukru nebo melasy s máslem. Známe ji hlavně v podobě karamelových bonbonů. Směs se zahřívá až na cca 150 °C, po rozehřátí se do ní můžou dát oříšky, rozinky nebo mandle.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených nebo mletých sladkých mandlí a cukru, tyto složky se zpracovávají, dokud nevznikne vláčná hmota. Čím více marcipán obsahuje mandlí, tím je kvalitnější, někdy je poměr s cukrem 1:1. U méně kvalitních marcipánů jsou místo mandlí náhražky, např. oříšky, kokos nebo sušené mléko. Z marcipánu se vyrábějí především ozdoby na dorty a některé zákusky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Halva (chalva) je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Její název pochází z arabského slova hilwa, což v překladu znamená sladký. Původní receptura byla velmi jednoduchá, připravovala se z výluhu rostlin, který se smíchal s cukerným roztokem a sezamovou pastou. Dnes se halva vyrábí z cukerné hmoty, přidávají se do ní pražená olejnatá jádra a škrobový sirup. Dochucuje se vanilkou, čokoládou a orientálními esencemi. Jedná se o velmi sladkou cukrovinku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Fondán je cukrovinka z cukerné hmoty s jemnou krystalickou strukturou. Je vyroben z cukru, vody, želatiny a tuku. Podobá se marcipánu, ale jen vzhledem, protože tvrdne. Používá se především na potahování dortů a některého pečiva.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Čokoláda je snad nejoblíbenější pochoutkou na celém světě. Vyrábí se z kakaových bobů, a známe ji v mnoha variantách. Může být mléčná, hořká, ledová, bílá, bublinková... Nejčastěji se prodává ve formě tabulek, ale vyrábí se z ní i různé figurky a zvířátka. Je součástí mnoha cukrářských výrobků, polev, nebo zmrzliny.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 19 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Novoroční přípitek bez alkoholu: Silvestrovskou oslavu nemusí ovládnout šampaňské. Na výběr je mnoho alternativ
Stévie sladká - sladidlo nové generace
5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku