Drobenka je pomyslnou korunou krásy moučníků nebo koláčů. Vylaďte ji k dokonalosti
Ať už používáte jakékoli označení – drobenka, žmolenka, posypka či posýpka – jisté je, že toto sypké dokončení sladkého moučníku dokáže po upečení chuťové divy. Recept na drobenku se často dědí, ale můžete vyzkoušet i nějaký zcela nový, ověřený zkušenými kuchaři.
Složení drobenky
Drobenka se skládá z tuku, cukru a mouky, případně dalších přísad.
- Tuk, tedy máslo, je možné nahradit olejem, a to klasickým, kokosovým, nebo třeba ořechovým.
- Cukr můžeme použít moučkový nebo krystal, jako zdravější varianta poslouží i med.
- Také mouka nemusí být klasická hrubá nebo polohrubá, sáhnout můžeme po špaldové nebo kokosové.
- Kromě základních přísad lze do drobenky přidat perníkové koření, skořice, mleté ořechy či mák.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl jako úspora drobenkového koláče za 2. světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Ovoce lze použít čerstvé i mražené, do drobenky se mohou přidat mandle, ořechy, ve zdravé verzi i ovesné vločky. Malé misky vymažeme máslem, vložíme ovoce, libovolně dochucené, zasypeme drobenkou a pečeme na 180 stupňů. Za necelých 30 minut je dezert hotový.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?