Rostbíf s houbovou omáčkou
Rostlina - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Černé, zelené, polozelené, bílé, ale také červené, mohou být druhy čajů. Všechny pocházejí z čajovníku a to, co je rozděluje do jednotlivých druhů, je způsob zpracování po sklizni. Existuje mnoho druhů čajů z jednotlivých zemí, které lidstvo popíjí již několik tisíc let, existují i další druhy, např. rooibos, lapacho, ale ty už nepocházejí z čajovníku. Nepřeberná škála čajů se totiž vaří z bylinek. Tradiční přípravu čaje lze považovat za obřad a oblíbené čajovny si našly místo i u nás.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Povijnice batátová nebo jedlá je tropická rostlina, jejíž hlízy známe jako sladké brambory. Hlízy obsahují škrob a cukr. Jsou mnohostranně použitelné v kuchyni na vaření a pečení, ale i v průmyslu na výrobu škrobu a alkoholu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Artyčok je teplomilná rostlina, podobná bodláku. Artyčok kardový se využívá jako potravina. Je skvělým léčivem na játra a žlučník, prospívá i diabetikům. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Je mnoho druhů agáve, této obdivuhodné sukulentní rostliny z čeledi chřestovitých. Některé mají průmyslové využití, vyrábí se z nich sisal, z modré agáve se pálí tequila. U nás je známý agávový sirup, obsahuje 56 % fruktózy a používá se jako sladidlo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v Asii a Africe používá jako zelenina. Má velmi droboučká zrna, jejichž využití je ve sladké a slané kuchyni. Amarant ocení diabetici kvůli nízkému glykemickému indexu. V oblibě jej mají i vegetariáni, protože obsahuje velké množství důležitých prvků a minerálních látek.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na vepřové výpečky s houbami: Výborná obměna klasiky je nejlepší s bramborovým knedlíkem
Pamatujete nekonečné fronty na mandarinky? Vánoce za socialismu byly noční můra hospodyněk!
Rajčatové polévky, které budete milovat: Ve variaci s čočkou nebo cuketou jsou vítaným zpestřením jídelníčku