Žemlovka patří k symbolům našeho dětství. Zkuste jí s námi vrátit dobrou pověst!
Žemlovka patří mezi tradiční jídla české kuchyně. Dříve se tento „pudink pro chudé“ často připravoval ze zbytků pečiva, jablek, koření, mléka a vajec. Ale existuje více možností, jak žemlovku udělat. Může se vylepšit tvarohem, rozinkami namočenými v rumu, zapéct se sněhovou čepicí, či lze udělat základ místo z rohlíků z vánočky, briošky nebo z mazance. A i když ke spojení pečiva, skořice a vajíček dobře ladí jablka, proč to nezkusit také s jinými druhy ovoce? Taková švestková, banánová nebo hrušková žemlovka, to je mana nebeská!
Kdo si troufne, může nakonec žemlovku ještě přikrýt vyšlehaným sněhem a zapéct. Pak už místo sladkého teplého pokrmu vznikne spíše sladký teplý dezert. A zapomenout nesmíme, že tohle jídlo lze udělat taky naslano. Zkrátka, jak je vidět, žemlovka může být pokrmem skormným i bohatým, jak je libo. Pokud jste na žemlovku kdysi zanevřeli, zkuste jí dát teď znova šanci!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 19 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka