Brutnák lékařský používáme v kuchyni. Jedlé květy i listy přidáváme do salátů a zdobíme jimi pokrmy
Brutnák lékařský patří mezi oblíbené zahradní byliny. Pěstuje se jako jednoletka, snadno se vysemeňuje a množí. V kuchyni využijeme listy, které mají osvěžující chuť, a květy modré až fialové barvy.
Brutnák lékařský je dekorativně působící rostlina z čeledi brutnákovitých, kterou si můžeme snadno pěstovat na zahradě jako jednoletku. Když ji necháme rozsemenit, další rok vyrostou ze semínek opět nové rostliny. Samozřejmě pokud je nevytrháme. Brutnák se tímto způsobem snadno rozmnožuje a bude nás těšit i v následujících letech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pěstování brutnáku lékařského
Rostliny, které nám vyrostou ze semínek, obvykle musíme protrhat. Bude nám jich stačit několik. Nejsou sice vysoké, ale zato statné a postupně ještě zesílí a zaberou více místa. Vyjednotíme je nejméně na 25 cm od sebe, raději trochu více. Jako malé je snadno přesadíme na nové stanoviště, a to především po dešti, ve vlhku se bez problémů ujmou. Větší rostliny se již ujímají hůře. Brutnák se dá pěstovat i v květináčich.
Brutnák v kuchyni
Brutnák lékařský nejen pěkně vypadá, ale je i léčivý. Jeho krásně modré květy, jejichž barva přechází do fialova, jsou ozdobou zahrady a lákají k sobě včely a jiný hmyz. Brutnák se někdy nazývá "okurková bylina", jeho listy (s jemnými chloupky) mají totiž osvěžující chuť, která připomíná okurky. Dokonce se používají jako přídavek do salátů, můžeme jimi doplnit pomazánky, bylinková másla, polévky a omáčky. Lze je snadno mrazit na pozdější využití, sušení je náročnější. Kromě listů se používají i krásné květy - řadí se do skupiny jedlých květů a používáme je na zdobení pokrmů a chlebíčků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 2 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 16 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Roman Staša radí, co si připravit k hokeji za 15 minut: Na toast použijte fígl s máslem, říká vítěz MasterChefa
Brynza je pokladem slovenské kuchyně. Víte, která jídla s ní jsou nejlepší?
Komentáře