Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé zimní saláty nás lákají svou chutí, vůní a barevností. Je v nich křupavá zelenina, grilovaná nebo krátce zapečená, doplněná svěžími zelenými lístky bazalky, rukoly nebo salátu. Skvěle chutnají s pečivem, příjemně nás zahřejí a zasytí.
Teplé barvy pro zahřátí
Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou bazalkou, pažitkou nebo petrželkou. Chutné jsou na oleji osmahnuté proužky kapie i mrkev, uvařená v páře a ozdobně nakrájená vlnkovaným nožem.
Brambory nebo těstoviny
Častým základem teplých zimních salátů bývají brambory - vařené nebo pečené, těstoviny s atraktivním tvarem i rýže. Zeleninu přidáme buď syrovou, grilovanou nebo krátce napařenou. Upravujeme ji tepelně pouze tak dlouho, aby si zachovala svěžest, křupavost a pěknou barvu.
Sýry v zimních salátech
Své důležité místo v zimních salátech mají sýry. V naších receptech najdeme tip na salát, který před podáváním krátce zahřejeme v troubě, čímž se přidaný sýr začne roztékat. K salátům dobře chutná pečivo, výborné jsou křupavé dalamánky, ještě teplé česnekové bagety nebo jiné zapékané rychlovky.
Luštěniny, maso a vejce
Do zimních salátů přidáváme uvařená vajíčka nebo kousky pečeného masa. Často se připravují zimní luštěninové saláty. Používáme do nich fazole, sóju, cizrnu a čočku. Přípravu těchto salátů urychlí použití konzervované luštěniny (v plechovce nebo ve skle). Teplé luštěninové saláty jsou chutnou přílohou.
Zdravé saláty, které nás zahřejí, jsou dobrou volbou během chladných dnů. Připravujeme si je k večeři nebo jako hlavní jídlo. Dopřejeme si je co nejčastěji. Stejně tak si pochutnáme na vydatných zahřívacích polévkách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 13 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 16 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 16 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Holka u plotny radí: Silný zeleninový vývar ze slupek šetří peníze, nestojí skoro nic a skvěle chutná s nočky
Dvojctihodné koláčky podle receptu Jiřiny Bohdalové: Voní máslem a povidly a vydrží dlouho vláčné
Komentáře