Jak potáhnout dort potahovkou. Sametově hladký povrch je odměnou za trpělivost
Dorty, ozdobené potahovací cukrářskou hmotou, potahovkou, jsou velmi oblíbené pro své široké možnosti používání. Slouží k vytvoření hladkého povrchu dortu, barvení do mnoha odstínů a pro výrobu figurek, květin a dekorací.
Potahování dortů je každodenní rutina moderních cukrářů, ale také noční můra maminky, která se chystá dítěti upéct dort na přání. Pracovat s velkou plochou potahovky je nelehký úkol jen pokud jste začátečník. Poradíme vám, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dort na potahování
Připravený korpus, promazaný náplní a krémem, položíme na točnu:
- Celý povrch dortu natřeme máslovým krémem. Jako podklad nepoužíváme šlehačku, tvaroh ani smetanové krémy - svou vlhkostí potahovku naleptají.
- Krém uhladíme cukrářskou kartou - každá nerovnost je pod potahovkou vidět. Dort dáme na pár minut do ledničky, aby byl povrch pevný.
- Než se dort vychladí, tak si připravíme potahovku, důkladně ji zpracujeme rukama do měkké tvárné hmoty, přitom ji můžeme obarvit jedlou barvou.
Jak potáhnout kulatý dort potahovkou
Není potřeba spěchat, pečlivá práce se vždy vyplatí:
- Potahovku rozválíme na silikonovém válu do potřebné tloušťky, což jsou 2–3 mm - silnější plát je zbytečný a pod tenkým je vidět každá nerovnost.
- Rozválená potahovka musí odpovídat celému povrchu dortu - pokud si jeho velikostí nejsme jistí, pomůžeme si nití, kterou táhneme přes okraje a povrch.
- Plát potahovky navineme na váleček nebo ho podebereme oběma rukama, přeneseme nad dort a položíme střed na jeho povrch.
- Cukrářským hladítkem začneme uhlazovat povrch dortu a snažíme se vytlačit zpod potahovky všechny bubliny - její kraj můžeme i nadzvednout.
- Hladítkem nebo rukama začneme tisknout potahovku na dort, a to od horního kraje po spodní za neustálého vytlačování vzduchových boulí.
- Spodní přečnívající okraj potahovky seřízneme ostrým nožíkem a dort pečlivě dohladíme.
Jak pokrýt nerovný dort potahovkou
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Komentáře