Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Sváteční dny Velikonoc a období před nimi provází řada často již zapomenutých rituálů, zvyků a obyčejů. Vznikly sloučením a provázáním křesťanských a pohanských zvyků a tradic. Druhá postní neděle se nazývala Pražná nebo Sazometná.
Co je pražmo
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pražmo
Postup nás může inspirovat i dnes:
- Obilky namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Obilky namáčíme neloupané, tedy s klíčkem uvnitř.
- Pak je každý den propláchneme a na teple necháme ve vlhku vyklíčit.
- Naklíčené obilí zvolna restujeme na pánvi na trošce tuku.
- Pražením získá obilí příjemnou chuť.
- Ochutíme solí, pepřem, jarními bylinkami.
- Dětem můžeme pražmo ochutit jako kaši cukrem, medem, skořicí a doplnit sušeným, kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
- Dnes se podobné pokrmy vaří pro jarní očistu organismu.
Proč je neděle „sazometná“
Název souvisí s jarním úklidem, očistou obydlí, vymetáním komínů a kamen, které bylo (a zůstává) životně důležité tam, kde se v kamnech topí. Zvláště v chalupách s doškovou nebo šindelovou střechou. Kominické řemeslo bývalo velmi ceněné a vážené.
Jaké další postní pokrmy mohou nahradit pražmo
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 2 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 16 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pavel Berky nabídl recept na speciální sladký chléb, který pekl pro Jana Krause: Dlouho jsem váhal, co mu přinesu, přiznává
Komentáře