Jak udělat čaj z pampelišky a k čemu se používá. Naše babičky to uměly
Pampeliška, smetanka lékařská, je volně rostoucí bylina s nápadnými žlutými květy. Když pampelišky kvetou, dovedou prozářit celé louky jako malá sluníčka. Květy se otevírají, když je pěkně a slunečno, ale při zatažené obloze se schovávají. Pampelišky jsou sice krásné na pohled, ale na zahradách je často vnímáme jako obtížný plevel.
Nejpoužívanější částí pampelišek jsou květy, ze kterých vyrábíme pampeliškový "med". Jedná se vlastně o hustý sirup, který svou chutí a vzhledem med pouze připomíná. Z pampelišky sbíráme brzy na jaře také listy plné vitamínů, které přidáváme do salátů. Jejich chuť je mírně nahořklá, proto je kombinujeme s dalšími bylinkami nebo zeleninou jemné chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj z pampelišky
Na čaj lze využít buď samotný kořen nebo kořen společně s listy.
- Kořeny ze země vyryjeme rýčem a po vyprání je co nejrychleji v jedné vrstvě usušíme, nejlépe to jde v elektrické sušičce. Kořen sbíráme v době, když pampeliška nekvete, kořen i s natí sbíráme na jaře před rozkvětem. Podle lidového léčitelství se kořen používá buď samotný nebo jako součást směsí na pročištění krve.
- Eva Hoffmannová a František S. Jebavý v knize Rostliny v domácí lékárně radí, jak připravit čaj (odvar) z pampelišky: "2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene (nebo kořene s listy) dáme na 1/4 l vody. Necháme přejít var, 15 minut vylouhovat a přecedíme. Pije se vlažný 2 šálky denně."
- George D. Pamplona-Roger v Encyklopedii léčivých rostlin uvádí, jak připravit nálev. "V 1 litru vody vylouhujte 60 g listů a kořenů. Před každým jídlem vypijte šálek nálevu. Smetanka lékařská má následující vlastnosti: Zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, posiluje žaludek. Je močopudná a čistí organismus. Má mírné projímavé účinky."
- Tip: Z pražených kořenů pampelišky lze připravit náhražku kávy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nico Vermeulen v Encyklopedii bylin a koření píše: "Pampeliška lékařská pročišťuje tělo a čistí krev, a proto je oblíbená u těch, kdo si dopřávají jarní a podzimní čistící kúru. Prospěch přináší především pacientům s revmatismem. Aktivuje ledviny a játra a tím, že působí nesmírně močopudně, odstraňuje odpadní látky. Čaj ze sušeného kořene a listů působí projímavě, vzbuzuje chuť k jídlu a posiluje. "
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře